0wikipedia: Wikipedia'ya girmenin alternatif yolu

0wikipedia: Wikipedia'ya girmenin alternatif yolu

29 nisan Cumartesi günü Wikipedia (Türkçesiyle Vikipedi) için konulan erişim engeli halen devam ediyor ancak Wikipedia'ya VPN'siz  bağlanmanın da bir yolu daha var; 0wikipedia.org.

0wikipedia.org, Wikipedia içeriklerinin tamamını tıpkı resmi sitesinde olduğu gibi görüntülemenizi sağlayan bir adres. Dolayısıyla erişim sorunu yaşadığınız herhangi bir Wikipedia bağlantısının başına '0' ekleyerek de Wikipedia'nın geniş bilgi havuzuna VPN'siz erişebiliyorsunuz.

0wikipedia.org'un nasıl ortaya çıktığını henüz bilmiyoruz ancak görünüşe göre bu adres de Wikimedia Vakfı'na ait. Zira Wikipedia kullanıcı hesabımla giriş yapabiliyorum ve katkı sağladığım maddeleri görebiliyorum. Wikipedia'nın içinde veya Quora'da da bu adrese dair bilgi bulamadım. Wikipedia'nın bu adresi engelli pazarlar için yayına aldığını tahmin ediyoruz. Bu yeni adresin engellenip engellenmeyeceği ise ayrı bir soru işareti...

Hatırlatmak gerekirse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Wikipedia.org'u (Vikipedi’nin tüm dil sürümleri dahil) “terörizmi destekleyen” içerikler gerekçesiyle 29 Nisan'da engellemişti. Wikimedia Vakfı da konuyla ilgili Türkçe bir açıklama paylaşmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.