PestilDukkani.com: Londra'da bir kafede başlayan hikaye Türkiye'de e-ticarete dönüştü

PestilDukkani.com: Londra'da bir kafede başlayan hikaye Türkiye'de e-ticarete dönüştü

Pestil ve köme Gümüşhane’nin Türk Patent Enstitüsü’nce tescillenmiş olan coğrafi işaretli geleneksel ürünleri. PestilDukkani.com da adından anlaşılacağı üzere pestil vb. ürünlerin satışına odaklanan bir e-ticaret girişimi. İki ay önce açılan girişim, Gümüşhane’nin yıllık 5 bin ton pestil ve köme üretiminin satışını internet üzerinden kolaylaştırmak istiyor.

Sağlıklı ve tatlı atıştırmalıkların adresi

Pestil Dükkanı’nın ana ürün yelpazesinde 10 çeşide yakın pestil ve köme bulunuyor. Ayrıca sıfır şekerle yapıldığı belirtilen dut ve keçiboynuzu pekmezi, dut kurusu, ceviz, fındık, fındık ezmesi, kuşburnu çayı ve kuşburnu marmeladı gibi yan ürünler de satılıyor. Sadece Türkiye’den değil, bazı yabancı ülkelerden de talep aldığını öğrendiğim Pestil Dükkanı, önümüzdeki dönemde ürün çeşitliliğini artırmayı ve perakende satış noktaları açmayı da planlıyor.

Londra'daki kafeden Pestil Dükkanı'na

Girişimin kurucusu Hülya Meral, Ege Üniversitesi Gazetecilik mezunu bir girişimci. Yıllarca kendi mesleğini yaptıktan sonra Londra'ya giden Meral, Soho’da bir cafe işletmeye başlamış ve küçük çaplı pestil ticaretine o kafede başlamış. Ürünlerin beğenildiğini ve güzel bir karla satış yapabildiğini söyleyen Meral, 2012-2013'te düşündüğü yurtdışına pestil ihracatını yeniden düşünmüş ama lojistik ve depolama maliyetleri nedeniyle rotasını Türkiye'ye çevirmiş.

Hülya Meral / PestilDukkani.com
Hülya Meral / PestilDukkani.com

Pestil Dükkanı'nı beş aylık bir çalışmayla yayına aldıklarını söyleyen Hülya Meral, markanın logosu ve kutu tasarımları için gıda ambalajı konusunda uzman bir ajansla çalıştıklarını ve Kasım 2016'da siteyi açtıklarını paylaşıyor. Hulyameral.com'da gastronomi odaklı içerikler paylaşan ve Gastronomi Dergisi’nin editörlüğünü yapan Meral, yurtdışına pestil satma fikrinden vazgeçmediğini de şöyle dile getiriyor;

İngiltere’de pek çok Arap arkadaşım oldu, özellikle Arapların alışveriş alışkanlıklarını gözlemledim. Almanya ve İsviçre’den arayan Türk müşteriler oluyor ancak yurtdışında ilk etapta muhtemelen Orta Doğu’da olacağız. Bunun için bir yatırımcıya ihtiyacımız olacak. Belki hali hazırda orada yeme içme sektöründe hizmet veren şirketlerle işbirliğimiz olabilir. Henüz netleşmese de bazı görüşmeleri sürdürüyoruz.

Şahsen ülkemizde farklı yörelerin ürünlerine dönük bir pazar yerinin etkili olacağına inananlardanım. Ancak büyük çaplı  bir girişimin zor tarafları olduğu malum. PestilDukkani.com ise tek bir dikeye odaklanıyor ve bu işin ne kadar iyi yapılabileceğini ispatlıyor. Bu dikeyde ne kadar büyük bir başarı hikayesi çıkaracağını da önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.