Tesla aracının trafikte kazayı önceden tahmin ettiği ve durduğu an görüntülendi

Tesla aracının trafikte kazayı önceden tahmin ettiği ve durduğu an görüntülendi

Sürücüsüz otomobiller, yalnızca trafik kazalarının sayısını belirgin bir biçimde azaltmakla kalmayacak, nadiren gerçekleşecek kazaların etkisini de sınırlayacak. İddianın gerçekten pek de uzak olmadığını sonunda gördük. Tesla aracının trafikte bir kazayı gerçekleşmeden saniyeler önce tahmin ettiği anı gösteren bir video Twitter'da paylaşıldı.

Hollanda'da Eindhoven yakınındaki A2 otobanında giden bir Tesla Model X aracını gösteren video, aracın ön kamerasından çekilmiş. Videoda önce otomobilin güvenliğini sağlayan çarpışma önleyici uyarı sisteminin çalışmaya başladığı duyuluyor. 3-4 bip sonrasında Tesla'nın önündeki iki araç çarpışıyor. Aracın erken uyarı sistemi duyulmuyor olsa, çıplak gözle kazanın geleceğini tahmin etmek, öndeki araç görüşü engellediği için, sürüş anında oldukça zor. Ancak Tesla aracının hüneri yalnızca bu kazayı tahmin etmekle sınırlı değil.

Videoyu Twitter'da paylaşan Hans Noordsij Elektrek yayınına yaptığı açıklamada, "Kaza ön görüsünden daha etkileyici olan, aracın, kaza geliyorum dediği anda otomatikman frene basmaya başlamasıydı" diyor.  Otomatikman devreye giren fren sistemi, Tesla aracını saniyeler içinde gerçekleşen kazanın etkilerinden de bu sayede koruyor. Kendisi de bir Tesla Model X sahibi olan Hans Noordsji, olayın kendi aracında geçmediğini not ediyor.

Tesla, geçtiğimiz Eylül'de Autopilot moduna yeni radar özellikleri ekleyen bir yazılım güncellemesi yayınlamıştı. Şirket, geçtiğimiz günlerde Model S ve Model X araçlarına gelişmiş otonom sürüş özellikleri kazandıracak olan Autopilot yazılım güncellemesini önümüzdeki hafta kullanıma sunmayı planladığını da açıkladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.