Yapay zeka için yaratıcılık, insanlarla birlikte yaşayacaklarını varsayan senaryoda, oldukça kritik bir eşik. Bu alanda resim yapıp, müzik besteleyerek her gün yeni bir ilerleme kaydeden makineler bu kez sinemaya el attılar. Açılışı Sunspring adından bir kısa filmle yapılan deneme, senaryosu yapay zeka tarafından yazılmış bilinen ilk kısa film olma özelliğinde.
Ars Technica aracılığıyla internetten izleyicileriyle buluşan filmin başrolünde Silicon Valley dizisinden tanıdığımız Thomas Middleditch var. Daha önce herhangi bir yapay zeka botundan aforizmalar duymadıysanız, filmi izlemeden önce kendinizi buna aşina etmeniz faydalı olabilir. Zira filmin diyalogları yeni başlayanlar için takip etmesi zor olabilir.
Sunspring, bir bilim kurgu filmi olarak sınıflandırılıyor; aktörlerin diyalogları, giysileri ve ortama bakarak bunu söylemek mümkün. Ancak asıl sebep, filmin senaristi olan yazılımın 80 ve 90'lara ait bilim kurgularla büyümüş/ eğitilmiş olması. Benjamin adı verilen yazılımın geliştiricisi New York Üniversitesi'nde Yapay Zeka araştırmaları yapan Ross Godwin. Filmin yönetmeni Oscar Sharp ile birlikte senaryo yazabilen makineler fikri üzerinde çalışan ikili, sorunu Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM) adı verilen bir nöral ağ geliştirerek bu seviyeye gelmiş.
Ortaya çıkan senaryonun filmleştirilmesinin düşünüldüğü kadar kolay olmadığı notlar arasında. Zira Sharp, Benjamin'in senaryosunda karakterin yıldızlarda ayakta dururken aynı zamanda yerde oturduğunu belirten anlaşılmaz ifadeler olduğunu söylüyor. Film ekibinin ilk okuduğunda çokça güldüğü senaryoyu yeniden yorumlaması gerektiğini de belirtiyor Sharp. Senaryoyu insanlara tercüme etme kaygısıyla aktörlere çok iş düştüğünü tahmin etmek zor değil. Ancak uzun yıllar sonra makinelerin kendi aralarında sadece birbirleri için, birirlerinin anlayabilecekleri filmler yapabileceklerini düşünmek de mümkün.