Chrome'un küresel pazar payı ilk kez yüzde 25'i geçti

Chrome'un küresel pazar payı ilk kez yüzde 25'i geçti

Chrome Internet Tarayiciİnternet tarayıcıları arasındaki küresel rekabette Google Chrome yeni bir barajı daha aştı. Net Applications'ın açıkladığı rakamlara göre Mart-Nisan ayları içinde Internet Explorer ve Mozilla Firefox'un pazar payı düşerken Chrome'un pazar payı ilk kez yüzde 25'in üzerine çıktı.

Internet Explorer'ın 0.71 puan düşüşle yüzde 55.83 pazar payına gerilediği dönemde Chrome 0.69 puan artışla yüzde 25.58 pazar payına ulaştı. ABD'de Google yerine Yahoo'yu tercih ederek dikkatleri üzerine çeken Firefox'un pazar payı ise küçük bir düşüşle 11.7'e geriledi.

Küresel çapta internet tarayıcılarının pazar payını grafipe döken Net Applications, Internet Explorer için sürüm bilgisini de detaylandırıyor. En güncel IE sürümü olan IE11, yüzde 25.4 pazar payıyla neredeyse Google Chrome'un tüm sürümlerine denk bir pazar payını turuyor. Eski sürümlerden IE8'in yüzde 16.4 pay alması da ayrıca dikkat çekiyor.

internet tarayicilari

Kullanıcılar Chrome'u güncellemiyor

Kan kaybetmeye devam eden Firefox için de en güncel sürüm en çok kullanılan sürüm olmayı başarırken Chrome'da durum biraz tersine dönüyor. Chrome 42, yaklaşık yüzde 8 pay alırken Chrome 41'in payı yüzde 9'ya yaklaşıyor. Daha eski Chrome sürümlerinin payıysa yüzde 9'u geçiyor.

Bu durum Google'ın Android tarafındaki sürüm parçalılığını akla getiriyor ama tarayıcı güncelleme işi daha basit olmasına rağmen neden en yeni Chrome sürümün ilk sırayı almadığı merak uyandırıyor.

Hemen belirtelim 40 bin web sitesi ziyareti üzerinden 160 milyon tekil ziyaretçinin analizini yapan Net Applications'a karşılık, 15 milyar sayfa görüntülemesi üzerinden analiz yapan StatCounter, yüzde 53'e yakın pazar payıyla Chrome'u ilk sırada gösteriyor. Her iki analiz şirketi de detaylı açıklamalar yapsa da maalesef birbirinden farklı sonuçlar ortaya koymakta ısrar ediyorlar.

Aylık analizleri kendi içinde kıyaslamak kaydıyla, Internet Explorer'ın varisi Microsoft Edge pazara girdikten pazar paylarının nasıl değişeceğini merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.