YouTube'un reklamsız video abonelik servisi yakında geliyor

YouTube'un reklamsız video abonelik servisi yakında geliyor

YouTube, kullanıcılarının aylık ücret karşılığında reklamsız video izlemesini sağlayan yeni bir servis sunmaya başlayacağı yönündeki haberleri doğruladı. Şirketin YouTube İş Ortaklığı Programı üyelerine gönderdiği bilgilendirme e-postalarına ulaşan Bloomberg'in haberinde YouTube ortaklarına yeni bir gelir kanalı sunmaya başlayacağını söylüyor.

Reklamsız abonelik modeliyle ilgili koşulların yer aldığı e-postada YouTube, programa dahil olan partnerlerine, aylık net abonelik gelirlerinin yüzde 55'inin ödeneceğini söylüyor. Bu, YouTube'un halihazırda paylaştığı net reklam gelirleri için de geçerli olan oran aynı zamanda.

Programla ilgili detaylara değinen The Verge'ün haberinde, Youtube reklamsız video servisinin aylık yaklaşık 10 dolar fiyattan sunulacağı ve offline izleme seçeneği olacağı belirtiliyor. Yani kullanıcılar, izlemek istedikleri videoları cihazlarına kaydederek istedikleri zaman izleyebilecekler. Bununla birlikte servis, YouTuber'ların yalnızca ücretli üyelere özel içerik yayınlaması da mümkün olacak.

YouTube'un 2013 yılında Türkiye'ye açılan İş Ortaklığı Programı üyelerine gönderdiği e-postada, abonelik servisi hakkında bahsedilen yeni koşulların 15 Haziran 2015 tarihinden itibaren geçerli olacağı söyleniyor. Bu, elbette YouTube'un yeni servisini sunmaya başlayacağı tarih olacağı anlamına gelmiyor ancak farklı kaynaklar programın bu yıl içinde ve hatta çok yakında başlayacağını söylüyor.

YouTube'un yeni üyelik servisini devreye almasıyla birlikte, özel içeriklere ağırlık vererek Netflix, HBO Now gibi popüler online TV servislerine karşı yeni bir rakip olarak belirmesi de olası.

YouTube benzer bir yeniliği geçtiğimiz Kasım ayında YouTube Music Key adında online müzik servisiyle yapmıştı. Kullanıcıların aylık 9,99 dolardan üye oldukları reklamsız müzik servisi ABD'de beta yayına başlamıştı. YouTube e-postasında yüz binlerce kullanıcının servisi kullanmaya başladığı da söyleniyor.

Hatırlayacağınız gibi YouTube Music Key ilk anlaşma koşulları ilk etapta bağımsız müzisyenlerden tepki almıştı. Benzer bir durum popüler YouTuber'larla da yaşanabilir zira şirketin yeni video üyelik servisine katılmayan YouTuber'ların kanallarındaki tüm videoları otomatikman gizli/özel hale getirileceğine dair söylentiler de var.

YouTube İş Ortaklığı Programı üyelerine gönderilen e-postanın tamamını aşağıda görebilirsiniz:

youtube abonelik

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.