2015 sonunda dünyadaki tablet kullanıcı sayısı 1 milyarı geçecek

2015 sonunda dünyadaki tablet kullanıcı sayısı 1 milyarı geçecek

kuresel global tablet kullanici sayilariAkıllı telefonlar dünya çapında pazar hakimiyetini kabullendik ama kişisel bilgisayarın yerini alan tabletleri biraz göz ardı ediyoruz. Emarketer'in raporuna göre dünya çapında tablet kullanıcılarının sayısı 2015'te 1 milyarı geçecek.

İlk kez küresel çapta tablet kullanıcı sayısı için tahminlerde bulunan Emarketer, 2015 sonunda dünyada her 100 kişiden 17'sinin tablet kullanıcısı olacağını öngörüyor. Öngörülerin tutması halinde 3 yıl önceki rakamların 2 katından fazlasına ulaşılmış olacak.

Diğer yandan artan kullanıcı sayısına bağlı olarak yıldan yıla değişim oranı giderek düşecek. Tablet kullanıcılarının sayısı 2016'da 1.2 milyar, 2017'de 1.32 milyar, 2018'de ise 1.43 milyarı bulacak. Hiç şüphe yok ki büyüme hızındaki düşüş Apple'ın da iPhone 6 Plus ile  'phablet' (tablet boyuta yakın akıllı telefon) furyasına katılmasının etkisi var.

Ülkelere göre tablet kullanıcı sayıları

kuresel global tablet kullanici sayilariÜlkelere göre tablet kullanıcı sayısı tahmini de yapan Emarketer, listenin ilk 3 sırasında Çin, ABD ve Hindistan'a yer vermiş. Çinli ve ABD'li tablet kullanıcılarının neredeyse tüm tablet kullanıcılarının yarısını oluşturacak olması, Endonezya ve Brazilya özelinde kullanıcı artışı dikkat çeken ayrıntılardan.

Emarketer, muhtemelen veri eksikliği nedeniyle Türkiye'ye yer vermemiş ama ülkemizdeki tablet kullanım oranı için aşağıdaki Webrazzi Pro grafiğine göz atabilirsiniz.

Tablet kullanımındaki artış hızı neden düşüyor?

2018'de tabletlerdeki artış hızı yüzde 10'un altına düşecek ve Emarketer'a göre bunun 'phablet'ler dışından sebepleri de var.

Tabletler halen bir lüks olarak görülüyor, tabletler 'phablet'ler dışında kalan diğer bağlantılı cihazlara (giyilebilir ürünler, akıllı TV vs.) karşı da güç kaybediyor. Ayrıca tabletlerin kullanım amacı halen netliğe kavuşmuş değil.

Sonuç olarak 2018'de kullanıcılarının nüfusa oranı yüzde 20'yi bulacak ve bu da tablet kullanıcılarını dikkate almak için yeterli bir sebep. 2020 sonrasında ise giyilebilir cihazların artmasıyla yeni bir döneme gireceğimizi söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.