Google'ın 2014 üçüncü çeyrekte reklam gelirleri yavaşladı, maliyetleri arttı

Google'ın 2014 üçüncü çeyrekte reklam gelirleri yavaşladı, maliyetleri arttı

Google'ın reklam satışlarından elde ettiği geliriler artmaya devam ediyor ancak uzunca bir süredir devam eden yavaşlama ve şirketin artan maliyetleri 2014 üçüncü mali çeyreğinde kar beklentilerini karşılayamamasıyla sonuçlandı. 2014 yılı üçüncü mali çeyrek sonuçlarını dün açıklayan Google'ın finansal görünümü, şirketin bir sonraki adımının ne olacağıyla ilgili de bazı soru işaretleri uyandırıyor.

30 Eylül 2014'te sona eren mali çeyreğinde toplam gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında arttıran Google, bu çeyreği 16,52 milyar dolar gelirle kapattı. Google, gelirlerini üç ana kalemde inceliyor ve her bir kalemin gelirlerindeki değişim sonuçlara şu şekilde yansıdı:

Site gelirleri: Google'a bağlı websitelerinden gelen gelirler yıllık bazda yüzde 20 oranında artarken toplam 11,25 milyar dolar gelir sağladı.

Network gelirleri: Google'ın iş ortağı sitelerinden elde ettiği gelirler yıllık bazda yüzde 9 oranında büyüyerek toplam 3,43 milyar dolar gelir yarattı.

Diğer gelirler: Google'ın en küçük ancak en hızlı büyüyen kalemi yıllık olarak yüzde 50 oranında artarak toplam 1,84 milyar dolara ulaştı.

google revenue
Kaynak: Statista

Google'ın açıkladığı sonuçlarda en çok dikkat edilen figürlerden biri olan ortalama tıklama maliyetlerinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2'lik bir düşüş olduğu göze çarpıyor. Bu Google'ın reklam verenlerden elde ettiği gelirindeki düşüşü birim başına gösteren önemli bir veri olmasına karşılık şirketin reklamlar için tıklamalardan sağladığı geliri yıllık bazda yüzde 17 oranında arttırdığı da görülüyor.

Şirketin trafik sağlama maliyetlerinde - Google'ın trafik için iş ortaklarına yaptığı ödeme- ise yine bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 yükseliş olduğu dikkat çekiyor.

Maliyetlerindeki artışla dikkat çeken Google'ın artan faaliyet giderleri, Ar-Ge harcamaları, Motorola'nın satışı gibi faktörlerle birlikte karı da yüzde 5,4 oranında düştü. Bu çeyreği 2,81 milyar dolar karla kapatan Google, beklentileri de karşılayamadı.

Durum, Google'ın son dönemde birçok farklı kulvardan karşılaştığı yoğun rekabetin de bir yansıması. Arama motorundan sağladığı reklam gelirlerindeki göreceli yavaşlama, -şirket mobil reklam figürlerini ayrıca açıklamıyor ve bu alanda Facebook'un son dönemdeki agresif hamlelerine yanıt vermek zorunda - Google'ı gelir için farklı kanallar denemeye itmeye devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.