Swift programlama dilini öğrenebileceğiz 16 ücretsiz kaynak

Swift programlama dilini öğrenebileceğiz 16 ücretsiz kaynak

swiftApple'ın Haziran ayının başında düzenlediği WWDC'de tanıttığı ve yazılım geliştiriciler için konferansın en önemli konusu olan Swift'in ekosistemi oluşmaya yavaş yavaş başlıyor.

"Apple’ın yeni programlama dili Swift!" başlığıyla yayınladığımız yazıda sizlere Swift ile gelen önemli yenilikleri ve değişenleri aktarmıştık. Bu yazımızda ise Swift'i öğrenebileceğiniz ve farklı seviyedeki geliştiricilerin hepsine hitap eden kaynakların olduğu, Swift'i daha iyi anlamınızı ve öğrenmenizi sağlayacak 16 ücretsiz kaynağı listeliyoruz.

1. Apple - The Swift Programming Language

İlk önereceğimiz kaynak tabi ki resmi olarak Apple'ın yayınladığı "The Swift Programming Language" isimli e-kitap. 2 Haziran'da Apple App Store üzerinden ücretsiz olarak dağıtımı başlatılan kitap bizzat Swift dilini oluşturan ekibin elinden çıktığı için ciddi bir kaynak niteliği taşıyor. Swift dilinin tüm temel yapı taşlarının anlatıldığı, ek olarak örnek kodlar içeren e-kitabı buradan indirebilirsiniz.

2. Apple - Introduction To Swift eğitim videoları

Eğer e-kitap okumayı çok sevmiyorsanız ya da "ben dinleyerek, izleyerek daha iyi ve hızlı ilerliyorum" diye düşünyorsanız Apple'ın sizi de unutmadığını söyleyebiliriz :) Apple tarafından Youtube üzerinde yayınlanan ve 38 ayrı videodan oluşan "Swift Language Course" videolarında temel olarak Swift dili, syntax yapısı ve temel fonksiyonları anlatılıyor. Video derslere buradan ulaşabilirsiniz.

3. Apple - The Swift Blog

12 Temmuz 2014'te sizlere ayrı bir yazı olarak duyurduğumuz Swift resmi blogu geliştiriciler için önemli bir kaynak olarak duruyor. Programlama dilini geliştiren mühendislerin farklı alanlardaki yazıları, Swift'in bilinmeyen yönlenleri ve derinlikleri için önemli bir kaynak.

4. Team treehouse - Absolute Beginner’s Guide To Swift

Team treehouse tarafından açılan bir diğer Swift tabanlı blog olan "Absolute Beginner’s Guide To Swift", özellikle Swift dilinin yeni başlayanlara başlangıç ve temel konularla anlatıldığı önemli bir kaynak.

5. UdemyIntroduction To Swift For Non-Programmers

Apple'ın Swift'i duyururken kullandığı söylemlerden ve amaçlardan bir tanesi de Swift ile daha önce yazılım geliştirmemiş kullanıcılara ulaşabilmek, yazılım geliştirmeyi kolaylaştırmak ve bu sayede olabildiğince çok proje çıkarılmasını sağlamaktı. Udemy üzerinde yayınlanmış olan "Introduction To Swift For Non-Programmers" 8 videoluk ücretsiz eğitim daha önce yazılım tecrübesi olmayan kulanıcıların Swift ile tanışarak yazılım geliştirmeye adım atmalarını amaçlıyor.

6. SoSoSwift

SosoSwift aslında bir eğitim platformu olmaktan çok Swift'i öğrenebileceğiniz kaynakların listelendiği bir site. Bunun yanında eğer siz de Swift için bir ders veya anlatım gerçekleştirdiyseniz ekibe mail atarak listelenmesini sağlayabilirsiniz.

7. LearnSwift

LearnSwift aslında yapı olarak SoSoSwift ile benzer bir yayın mantığına sahip ancak SoSoSwift'ten biraz daha gelişmiş ve kategorilendirilmiş içeriğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. LearnSwift üzerinde yazılar, video anlatımlar, örnekler, kütüphaneler bulunuyor ve bunlar seviyelerine göre ayrılmış durumda.

8. SwiftLang

SwiftLang, Swift ile uygulama geliştiren yazılım geliştiricileri için bir forum. Forum üzerinden diğer geliştiricilerin yazdıklarını görebilir, sorularınızı iletebilir ve diğer Swift geliştiricileriyle iletişime geçebilirsiniz.

9. Swift Cheat Sheet

Swift Cheat Sheet tek bir sayfa üzerinden Swift syntax ve fonksiyonlarını kullanıcılara örnekler üzerinden aktaran ücretsiz bir kaynak.

10. Build Your First App With Swift

Swift ile ilgili kaynakları okudunuz, temel bilgileri aldınız sıra ilk uygulamaya geldiyse "Build Your First App With Swift" tam sizin için bir e-kitap. Swift ile "Tetris" benzeri bir oyunu adım adım anlatımlarla yapmanıza olanak sağlıyor.

11. Building A Simple OS X Application With Swift

Yazılım geliştirme uzmanı  Jeannot Muller 10 dakikalık bir video eğitimi ile sıfırdan basitçe OS X için Swift ile bir uygulama yapımını anlatıyor. Basitliği ve temel olarak 10 dakika içerisinde yararlı bilgiler içermesi için sıkılmadan izleyebileceğiniz bir eğitim videosu.

12. Drawing With Swift In Playgrounds

Swift ile birlikte gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi de "Playgrounds" olmuştu. Yazılım geliştirme uzmanı Join Nate Murray 25 dakikalık bir video ile "Playgrounds" ın temelini, incelikleri ve mantığı üzerine ücretsiz bir eğitim veriyor.

13. Creating A To-Do List App Using Swift

Swift ile basit bir uygulama geliştirmeyi anlatan videolardan bir diğeri "Creating A To-Do List App Using Swift" başlıklı eğitim videosu. Yaklaşık 35 dakika uzunluğundaki video ile basit bir "To-Do List" uygulamasının yapımı anlatılıyor.

14. Developing IOS 8 Apps With Swift

Yazılım geliştirme uzmanı Jameson Quave tarafından 2 parça olarak (1-2) yayınlanan eğitim yazısında Swift ile iOS 8 için uygulama geliştirmenin temelleri anlatılıyor.

15. Swift On StackOverflow

Tabi ki listenin olmazsa olmazlarından olan StackOverflow. Günümüzde yazılım geliştiriciler için çok önemli bir platform olan StackOverflow üzerinden Swift'in taglendiği başlıklara bakabilirsiniz

16. Swift Türkiye

Yerli yazılım geliştirme uzmanlarımız tarafından kurulan Swift Türkiye, Swiftle ilgili Türkçe konu anlatımları içererek önemli bir kaynak oluşturuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.