1984'de Stanford üniversitesinde iki araştırma görevlisi tarafından kurulan CISCO, bugün 101 milyar dolar değerlemeye sahip lider bir teknoloji şirketi. Bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurmaları amacıyla kurulan ağ sistemleri üreticisi, Her Şeyin İnterneti değer indeksi raporunu yayınladı.
Cisco'nun internetin 4. evresi olarak isimlendirdiği bu evrenin cihazlar arası direkt iletişim odağında olduğunu söylemek mümkün. Bundan önceki evrede ise evlerin internet ağı odak noktasında "İnsan Ağı" olarak isimlendirilmişti.
Dünya ekonomisinin %70'ine sahip 12 ülkede yapılan araştırmada veriler, süreçler ve insanlar arasındaki bağlantıyı artıran ve güçlendiren şirketlerin daha verimli çalışacağını, daha iyi bir müşteri deneyimi yaratacağını ve 2013 yılında 613 milyar doları bulan gelir artışı elde edebileceğini raporun sonuçları arasında yer alıyor.
2020'de süreçlerin, makinaların, giyim eşyalarının da aralarında bulunduğu 37 milyar şey'in birbiri ile bağlantılı olacağı öngörülüyor raporda. Cisco insanların birbirleri ile bağlantılı olmasının (P2P), makina ile insanın (M2P) ve makine ile makine'nin iletişim halinde olmasının 2022'ye kadar toplamda 14.4 trilyon dolar maliyet-yarar değeri katacağını tahmin ediyor.
Bu denli büyük değerin oluşmasındaki temel sebepleri maliyet avantajı ve inovasyon ile artan gelir artışı olarak sıralanıyor raporda. Akıllı binalar, fabrikalar ile çalışanların mobil olmasına karşın iş kaybı yaşatmaması, kullanıcının yaşam boyu değerinin artırılması bilginin daha kolay ulaşabilir ve anlamdırılabiliyor olması ile mümkün olacağını belirtiliyor.
Her şeyin İnterneti ile 2013 yılında yaratılması beklenen değerler ülkenin ekonomik büyüklüğü ile arasında korelasyon olduğunu söylemek mümkün. Gayrı safi milli hasılanın en yüksek olduğu Amerika Birleşik Devletlerinde maliyet yarar değeri 253 milyar dolarken Çin 76.9 milyar dolar, Almanya'da ise 54.4 milyar dolar seviyesinde gelişmekte olan ülkelerden Hindistan 18.2 milyar dolar, Meksika 9.2 milyar dolar maliyet-yarar değerine ulaşıyor.
Kaynaklar açısından bakıldığında ise 158,7 milyar dolarla tedarik zinciri, 109.7 milyar dolar varlık kullanımı, 89.3 milyar USD insan kaynağı maliyet yarar değerinden faydalanması bekleniyor. Artan teknoloji ile çalışanların yetkinliklerinin daha da değişeceği ve insan kaynağı kullanımının makineleşmeye doğru gideceğini söyleyebilir. Ve hatta bilim kurgu filmlerindeki gibi makinelerin kendi arasında iletişim kurarak zaman israfını minimuma indireceği tedarik zincirinden doğan maliyet yarar değerinde anlaşılabiliyor.
Rapora ülke bazında, şirket çalışan sayısı ve sektörel kırılımları ile incelemek isteyenler Internet of everything adresinden ulaşabilirler.
Sonuç olarak bu değerlere ulaşmak isteyen şirketlerin yapması gerekenler ise yüksek teknoloji altyapı ve araçlara yatırım yapmalı ve yeni teknolojileri var olan IT çevreleri ile birleştirmeyi başarabilmeli. Cisco internetin 4. evresi stratejik planında Ocak 2013'te ağ güvenlik şirketi Sourcefire 'ı 2.7 milyar dolara almış ve 2014 yılından itibaren ise 4000 kişiyi işten çıkaracağını belirtmişti.