Türkiye’de internet girişimciliğini konu edinen yedinci Webrazzi Gündem toplantımızda, girişimini tanıtmak isteyen web girişimcilerinin başvurularını almıştık.
Dün gerçekleştirdiğimiz toplantımızda ön elemeden sonra finale kalan 28 girişim arasından seçtiğimiz 7 girişim, kendini sektör profesyonelleri ve önemli bir katılımcı kitlesine tanıtma şansı buldu.
İşte Demorazzi olarak adlandırdığımız bölümde sunum yapan, henüz yayına alınmamış ve ilk kez Webrazzi Gündem'de sektörle buluşan 7 girişim:
1) GoruntuluPosta.com - Oğulcan S. Akbulut - Mask Production
İsmiyle tam olarak örtüşen bir proje olan Görüntülü Posta, web kamerası ile kaydedilen videoların e-posta ile gönderilmesine dayanıyor. Siteye üye olan kullanıcılar, adres defterleri ve gruplar oluşturabiliyor, videolarını site üzerinde kaydedebiliyor, bir kişiye ya da gruba görüntülü posta gönderebiliyor. Üyeler isterlerse gönderilerine dosya da ekleyebiliyor.
Servis üzerinde kaydedilen videolar istenirse Youtube ve Vimeo gibi video portallarında yayınlanabiliyor. Ayrıca videolar özel veya genel olarak kaydedilebildiği için genel videoları embed koduyla herhangi bir sitede paylaşmak da mümkün. Ücretsiz modelde 60 sn ile kısıtlı kayıt süresi premium modellerde 5 dakikaya çıkıyor ve daha da kişiselleştirilebilir hizmetler sunulabiliyor. Görüntülü Posta, reklam ve üyelik gelirine dayalı bir iş modeli ile Mayıs sonunda beta versiyonuyla kullanıcılarını bekliyor olacak.
2) H10.net - Altan Tanrıverdi, Gökçe Yalçın, Osman Üngür
Sahneye 2. sırada çıkan girişim H10.net, serbest (freelance) çalışanlar için oluşturulmuş bir iş ağı. Firmaların uygulama, çeviri ve eğitim gibi ihtiyaçlarına yanıt verecek serbest uzmanların yer alacağı proje yeni bir fikir olmadığını ancak ülkemizde bu alandaki boşluğun doldurması gerektiğinin altını çiziyor.
H10.net'in çalışma prensibine göre iş veren ihtiyacını ve işe ayırdığı bütçe aralığını ilan ediyor. Bunun ardından ilgili uzmanlar belirtilen bütçe aralığı için tekliflerini sunuyor. İş veren, en uygun teklifi seçtikten sonra iş süreci başlıyor. İşin tamamlandığı kabul edildiğinde ise H10.net aracılığıyla ödeme gerçekleştiriliyor. Yurtdışı örneklerinden rakamlar veren H10.net, Freelancer.com'da 6250 Türk kullanıcının olduğunu dile getiriyor. Servisin gelir modeli ise yapılan işler üzerinden alınacak komisyona dayanıyor. Sitenin beta versiyonu 1 ay içinde kullanıcılarla buluşacak.
3) QuiPass - F. Taha Gözütok
Quipass, internet siteleri için tek kullanımlık şifre ve mobil onay kodu gönderimini sağlayan bir servis. Online hesap kullanımını daha güvenli hale getirmek isteyen proje, sadece gerçek kullanıcı kaydı almak isteyen servisler için de kullanılabilir nitelikte. API’ları Http ve Https protokolleriyle çalışan Quipass ile sınırsız sayıda uygulama ekleyebiliyor ve eklediğiniz tüm uygulamar için kullandığınız programlama diline uygun API erişim kodunu alabiliyorsunuz. Servis Disperisi.org üzerinden denenebilir.
E-ticaret, eğitim ve kurumsal kampanya sitelerinde kullanılabilecek servis, elektronik bankacılıkta da kullanılan mobil doğrulama sistemini düşük maliyet ve kolay kullanılanılabilen yaygın bir servis haline getirmek istiyor. Sms iletimini yurtdışı üzerinden sağlayan Quipass, açık kaynak kodlu sistemler için hazırlanacak eklentilerle bilgi güvenliği sağlamada geniş bir alana hizmet vermeyi ve servislerini genişleterek mobil güvenlik platformu oluşturmayı hedefliyor.
4) RemoteSpots.com - Mustafa Dalcı - UserSpots
Remotespots, kullanılabilirlik testleri ile daha verimli görsel tasarımların oluşturulmasını sağlayan Userspots'un yeni bir adımı. Userspots'un Affectspots hizmeti kullanıcıların ekranın neresine baktığını, algısını ve ne hissettiğini ölçerken, Remotespots ise online kullanılabilirlik ve online etkiyi test ediyor.
Kullanıcı dostu arayüzler için ekran görüntüsü üzerinden analiz yapan serviste eklediğiniz görevlere göre değişik düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Remotespots, kullanıcıların tıklama alışkanlıklarını göz önünde bulunduruyor ve en pratik arayüz teklifini sunuyor.
5) Sordu.com - Zafer Gürel
Sordu.com öğretmen, eğitmen ve danışmanlar tarafından canlı eğitim verilebilecek bir platform sunuyor. Sordu.com'da canlı eğitimler görüntülü ve sesli olarak özel ders ve danışmanlık adı altında verilebiliyor. Uzmanlara birebir canlı görüşme imkanı sunulmasının yanında uzmanlar çok sayıda kullanıcının katılabileceği eğitimler de düzenlenebiliyorlar. Servis, 10.000 uzaktan eğitim öğrencisinin kullandığı Sakarya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi’ne de entegre edilmiş Perculus Sanal Sınıf teknolojisini kullanıyor.
Gelir modeli olarak uzmanlarla gelir paylaşımı planlayan Sordu.com, Innovent'ten aldığı yatırım ile yola çıkıyor.
6) Terapi.com - Önder Eren, Hakan Tekinaslan - Mavi Kelebek New Media
Online ortamda canlı uzman desteği verecek Terapi.com için Sordu.com'un dikey bir modeli diyebiliriz. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişilerle terapistleri buluşturacak bu servis Psikolog Dilek Kırcaoğlu danışmanlığında sadece online psikolojik destek sunacak. İş gücünü en fazla düşüren rahatsızlık olarak bilinen ve Türkiye'de yoğun olarak görülen depresyon sorununa eğilen ekip, bu işi bir sosyal sorumluluk çalışması olarak da görüyor.
İş modelini dakika ücretlendirmesi üzerinden yapacak servis, makul fiyat, gizlilik ve basitlik ile farklı dikey alanlara da uyarlanabilecek bir altyapı sunuyor. Servis, yazılı ve görsel içeriklerle bu alanda önemli bir kaynak olmayı ve Terapisi.com üzerinden altdomain satışını da hedefliyor. Terapi.com'un tüm uzmanlıkları kapsayan modeli Cevapliyor.com ise Haziran 2010'da kullanıcıyla buluşacak.
7) Townster - Volkan Taban, Turhan Yiğitbaşı, Onur Karcı - Gamester
Sosyal oyun alanına yönellik kurulan bir şirket olan Gamester'in ilk oyunu Townster, şehir inşa ve planlama oyunu. Ekip, kullanıcıların yeni donanımlardan ziyade sosyalleşebilecekleri yeni deneyimler sunan sosyal oyunlara yöneldiğini belirtiyor. İngilizce ile globale açılacak oyun, Türkiye'nin bu alanda aktif olan popülasyonundan da faydalanmak istiyor.
Townster'da ev, iş yeri ve dekorasyon geliştirme, şehir ve zaman planlama, emlak yönetimi ve sosyal etkileşim mümkün kılınıyor. Küçük binalardan büyük gökdelenlere kadar geniş bir portföy sunan oyunun şu anki hali 3 aylık bir geliştirmeye dayanıyor. Oyunun 1-1,5 ay gibi bir süre içinde alfa versiyonunun yayınlanması planlanıyor.
İlkini gerçekleştirdiğimiz Demorazzi konseptinin, bu projelere başarı getireceğini umuyor ve yorumlarınızı bekliyoruz. ;)