Yahoo API'lerini kullanarak kendi arama motorunuzu yaratabildiğiniz BOSS'tan sonra Google da Google Custom Search Engine ile hizmetini genişletmeye başladı. Arama motorları kendilerini özellikle Friendfeed'in arama teknolojisinden sonra çeşitlendirmek ve kullanım alanlarını bir şekilde bu servislerle birleştirmek için ek mesai harcıyorlar.
Friendfeed içi yapılan arama sonuçlarının ne derece önemli olduğunu geçen günlerde Robert Scoble ile bir sohbette Mark Zuckerberg tarafından da dile getirildi. Zuckerberg'in FriendFeed hakkındaki tek yorumu "harika bir arama motoru var" oldu. Bu arada ona yöneltilen sorular Facebook'un Friendfeed'i taklit edip etmediğiyle ilgiliydi. (Başarılı politik bir yanıt örneği!)
Yahoo BOSS ya da Google CSE ile geleneksel arama teknolojisinin ne kadar farklılaşabileceğini kestirmek zor. Sektörün yeni yüzleri, pazarın daimi hakimleri olan bu arama motorlarını kullanarak(örneğin BOSS'un yüz akı Hakia gibi) devam etmeyi ya da Cuil gibi tekrar yola çıkmayı seçecek. Tabii ki tekrar yola çıkarken FriendFeed benzeri sosyal akış sitelerindeki başarılı arama uyumunu süzebilmek bu dakikadan sonraki ilk öncelik olması gerekiyor.
Fakat Cuil'in yaşadığı olumsuzluklardan sonra; uzun zamandır beklenen, "inanılmaz" dmoz ve yine "inanılmaz" bulduğum lokal haber arama motoru Topix'in kurucularının çalışması olan Blekko dışında uzun yıllar başarılı olabilecek bir arama motoru duyacağımızı sanmıyorum. (dmoz bildiğimizi düşünerek atlıyorum, Topix'in verilerini de en altta not halinde vereceğim.)
Sosyal akış ile bu geleneksel arama teknolojisi nasıl uyum içinde çalışacak ve ne zaman Google, Yahoo gibi servislerin pazar payları gerçek anlamda azalmaya başlayacak merak ediyorum. Ya da daha doğrusu bunu biz görebilecek miyiz?
Şimdi paylaşacağım deneyimimin halka inmesi şimdilik mümkün değil ama ben bariz alışkanlığımız olan Google'ın klasik arama motorunu çok çok az kullanıyorum. Ve buradaki deneyimim de önümüzdeki 2-3 yılda ilk sağlam meyvelerini verecektir diye düşünüyorum. Google-Yahoo aralarında pazarlıklar güdedursun, ben keyifle Blekko'nun açılışını yazacağım günü bekliyorum.
Topix verileri: Kullanıcı katkısını yani sosyal akışı 2004'ten itibaren fark eden Topix 2007 Nisan'da web 2.0 trendine ayak uydurarak kullanıcının anlık kullanımına da açılmış. Topix'te bugüne kadar 1 milyon farklı kullanıcının 5,5 milyon yorumu ulusal servislerden, lokal haber servislerinden, 360.000 canlı lokal forumdan, vs.. milyonlarca odaklı sayfadan çekilmiş. Her gün 125.000 yeni yorum ekleniyor. Hatta güzel bir benzetme ile Robert Scoble'ı, Web 2.0'ı tanımayan milyonlarca insana ulaşarak yapıyor bunları. Amerika genelinde 32.500 posta kutusunu baz alarak yerelleşen sonuçları getiren Topix, kısa süre içinde IP bazlı olarak tüm dünyayı kapsamayı planlıyor. Blekko ile bu yerelleşmeyi sağlamayı planlıyorlar. Sosyal akışı ve getirdiği bilgi patlamasını birebir yaşamak için Topix'in forumlar sekmesinde bir kaç dakika geçirmelisiniz.