OpenAI rakibi Anthropic, bağlam penceresini 5 kat artırdığını açıkladı. Anthropic'in en güçlü yapay zeka modellerinden biri olan Claude Sonnet 4, 1 milyon token'lık yeni bağlam penceresine kavuştu. Anthropic'in geçmişte 500 bin bağlam penceresinin yaklaşık 100 adet yarım saatlik satış görüşmesi veya 15 finansal raporu işleyebileceğini belirttiğini hatırlatalım. Yeni bağlam penceresi bunun iki katı.
Anthropic'in belirttiğine göre yeni bağlam penceresi, kullanıcıların tek bir API isteğinde onlarca araştırma makalesini veya yüzlerce belgeyi analiz etmesine imkan tanıyor. Üstelik yeni bağlam penceresi modellerin kodlama alanındaki gücü de artırıyor. Önceki 200 bin token'lık bağlam penceresi, 20 bin satırlık kodun analizini gerçekleştirirken, yeni bağlam penceresi 75 bin ila 110 bin satırlık tüm kod tabanlarını analiz edebiliyor.
Claude'un ürün müdürü Brad Abrams bu durumu şu ifadelerle aktarıyor.
Bu gerçekten harika, çünkü müşterilerimizde gördüğüm en büyük engellerden biri. Mevcut bağlam penceremizle sorunlarını küçük parçalara ayırmak zorundalar, ancak bir milyon token ile model bağlamın tamamını işleyebiliyor ve sorunları tam ölçekte ele alabiliyor.
Abrams'ın aktardıklarına göre Sonnet 4, artık 2 bin 500 sayfalık metni işleyebiliyor. Öyle ki; bu bağlam penceresine Savaş ve Barış romanının tam metni kolaylıkla sığabiliyor.
Yapay zeka destekli kodlamada OpenAI ve Anthropic yarışı
Öte yandan Anthropic'in bağlam penceresi konusunda şimdiye kadar OpenAI'ın adımlarını izlediğini söyleyebiliriz. Nisan ayında OpenAI'nin GPT-4.1'i de aynı özelliği sundu. Google, Gemini 2.5 Pro için 2 milyon token'lık bir bağlam penceresi sunarken, Meta ise Llama 4 Scout için 10 milyon token'lık bir bağlam penceresi sunuyor.
Ancak özellikle OpenAI ve Anthropic'in kodlama desteğinde yapay zeka arayışında olan kurumsal müşterilere odaklandığını söyleyebiliriz. İki yapay zeka devi, yapay zeka kodlama yarışında oldukça uzun bir süredir başa baş gidiyor. OpenAI, geçen hafta piyasaya sürdüğü GPT-5'in rakiplerine kıyasla kodlama performansını öne çıkarırken, Anthropic'in Claude'u da kodlama becerisiyle tanınıyor. Anthropic'in yıldızı Microsoft'un GitHub Copilot, Windsurf ve Anysphere'in Cursor gibi yapay zeka kodlama platformlarına Claude'u satmasıyla parladı. Bu alandaki konumunu sağlamlaştırmak isteyen Anthropic, GPT-5 tanıtımının öncesinde Claude Opus 4.1'i tanıtarak OpenAI'dan rol çalmaya çalıştı. Buna rağmen GPT-5'in Claude'un API kullanımında bir düşüşe neden olup olmayacağı sorulduğunda Abrams, API işinden ve büyüme şeklinden gerçekten memnun olduğunu dile getirdi.
Abrams'ın belirttiğine göre; Anthropic'in yeni bağlam penceresine özellikle kodlama, ilaç, perakende, profesyonel hizmetler ve hukuk hizmetleri gibi sektörlerdeki müşteriler ilgi gösteriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap