Meta, Llama modellerini daha erişilebilir hale getirmek için Llama API aracını tanıttı

Llama API, geliştiricilere Meta’nın en güncel modelleri olan Llama 4 Scout ve Llama 4 Maverick üzerinde denemeler yapma imkanı sunuyor.
Meta, Llama modellerini daha erişilebilir hale getirmek için Llama API aracını tanıttı

Meta, geliştiricilerin Llama ailesine ait yapay zeka modelleriyle daha hızlı ve kolay şekilde çalışmasını sağlamak için yeni bir araç yayınladı. Şirket, bu hafta Menlo Park’ta düzenlediği ilk LlamaCon etkinliğinde, Llama API’yi tanıttı. Şirketin gelecek planları hakkında daha fazla bilgiyi bu etkinlikte vereceğini sizlere geçtiğimiz haftalarda aktarmıştık. Bugünden itibaren sınırlı ve ücretsiz önizleme sürümüyle kullanıma sunulan Llama API, geliştiricilere Meta’nın en güncel modelleri olan Llama 4 Scout ve Llama 4 Maverick üzerinde denemeler yapma imkanı sunuyor. Meta'nın etkinlikle eş zamanlı olarak yayınladığı blog gönderisinde şu ifadelere yer verildi:

Llama ile hızlıca projeye başlamak artık çok daha kolay. Üstelik modeller ve ağırlıklar üzerinde tam kontrol sizde olacak; herhangi bir API’ye kilitlenmeden geliştirme yapabileceksiniz.

Meta'nın bu hamlesi, açık kaynak yapay zeka model yarışında liderliği elinde tutma hedefinin bir parçası olarak görülüyor.  Meta, 2024 Aralık ayı başlarında 650 milyon indirme sayısına sahip olan açık yapay zeka model ailesi Llama'nın, Mart'ta 1 milyar indirme sayısına ulaştığını açıklamıştı. Salı günü düzenlenen LlamaCon geliştirici konferansında Meta, bu rakamın 1,2 milyar indirme sayısına ulaştığını ifade etti. 

Her ne kadar Meta, Llama modellerinin bugüne kadar 1,2 milyar kez indirildiğini vurgulasa da, şirket hala OpenAI ve Anthropic gibi rakiplerine kıyasla yapay zeka ekosisteminde lider bir oyuncu olarak konumlanmakta zorlanıyor. Bu algının oluşmasında, Meta’nın LMArena sıralamasını manipüle ettiği yönündeki iddialar da etkili olmuştu. Şirket, Llama 4 modellerini olduğundan daha başarılı göstermek için sıralamada oynamalar yapmasıyla gündeme gelmişti.

Llama API neler sunuyor?

Yeni API ile birlikte, geliştiriciler modelleri özelleştirme ve performans değerlendirme gibi işlemleri de gerçekleştirebiliyor. İlk etapta Llama 3.3 8B modeli destekleniyor. Kullanıcılar veri üretip bu verilerle eğitim gerçekleştirebiliyor ve ardından Meta’nın API üzerinden sunduğu test araçlarıyla modellerinin kalitesini ölçümleyebiliyor. Meta ayrıca Llama API üzerinden oluşturulan verilerin şirketin kendi modellerini eğitmek için kullanılmayacağını vurguluyor. Bununla birlikte geliştiricilerin kendi modellerini farklı bir sunucuya taşıyabilmesi de mümkün olacak.

Özellikle Meta’nın kısa süre önce duyurduğu Llama 4 modelleri üzerine geliştirme yapanlar için ise dikkat çekici bir entegrasyon dikkat çekiyor. Şirket, model sunumu konusunda Cerebras ve Groq ile iş birliği yapıyor. Bu erken dönem deneysel servisler, API üzerinden isteğe bağlı olarak sunuluyor ve geliştiricilerin hızlıca prototip oluşturmasına olanak tanıyor.

Meta, paylaştığı blog yazısında şu ifadeye yer veriyor:

API üzerinden sadece Cerebras ya da Groq model adlarını seçerek geliştiriciler tek noktadan kullanım takibi yapabilecekleri sade bir deneyime sahip olabilecekler. Llama’nın üzerine inşa edilen çözümler için daha fazla iş ortağıyla genişlemeyi hedefliyoruz.

Şirket, Llama API erişiminin önümüzdeki haftalar ve aylarda daha geniş bir geliştirici kitlesine açılacağını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.