Geçtiğimiz günlerde derin araştırma aracıyla gündeme gelen yapay zekâ destekli arama motoru Perplexity, dün paylaştığı bir gönderi ile kendi web tarayıcısını geliştirdiğini açıkladı. Agent odaklı arama için tasarlanan Comet adlı tarayıcının detayları ve ne zaman kullanıma sunulacağı şu an için bilinmiyor.
Aslına bakarsanız, agent odaklı arama, aradığınız bilgiyi bulmanın ötesinde daha karmaşık talimatları anlayıp görevleri yerine getirebiliyor. Hatta bu yaklaşımı, otonom kararlar verebilen yapay zeka destekli bir arama aracı olarak tanımlamak mümkün. Comet'in de buna benzer özellikler sunacağını düşünebiliriz.
Bir Perplexity sözcüsü yaptığı açıklamada, "Perplexity'nin aramayı yeniden icat ettiği gibi, biz de tarayıcıyı yeniden icat ediyoruz” ifadesini kullandı. Web tarayıcısı henüz kullanıcılara açılmadı ancak beta sürümüne erişmek isteyenler, Perplexity'nin listesine kaydolabilir.
Perplexity, her hafta betaya yeni kullanıcılar ekleyecek. Beta sürümü için e-posta adresini bırakanlar, insanların Comet'i sosyal medyada paylaşarak ve Perplexity'nin hesabını etiketleyerek daha hızlı Beta'ya daha hızlı erişebileceğini belirten bir e-posta ile karşılaşıyor.
Perplexity, oldukça kalabalık olan tarayıcı alanına adım atarak arama motoru kullanıcı tabanından yararlanacağını ve böylece hızla büyüyeceğini düşünüyor olabilir. Ne de olsa şirketin bu alandaki rakiplerinin her geçen arttığını görüyoruz. OpenAI ve xAI gibi yapay zeka şirketleri ürünlerine webde arama özellikleri eklerken, The Browser Company, yakında çıkacak olan Dia tarayıcısı ile Perplexity'ye rakip oluyor. Paylaşılan bilgilere göre Dia, kullanıcıların arama çubuğuna bir belge veya web sayfası bulmak ya da bir takvim etkinliği oluşturmak gibi doğal dil komutları yazmasına imkan tanıyacak.
Perplexity de tüm bu gelişmeler karşısında boş durmuyor ve yeni araçlar yayınlamaya devam ediyor. Ocak ayında Android kullanıcıları için yapay zeka destekli mobil asistanını tanıtan Perplexity, aynı ay içinde yapay zeka aramaları için API hizmeti Sonar ile karşımıza çıkmıştı.
Bununla birlikte Perplexity'nin yayıncılarla yasal sorunlar yaşadığını da belirtmekte fayda var. News Corp'a ait Dow Jones ve NY Post, içerik kleptokrasisi nedeniyle Perplexity'ye dava açtı. Ayrıca diğer pek çok haber sitesinin de Perplexity'nin kendi içeriklerini yakından kopyaladığına dair endişelerini dile getirdiğini belirtelim. Hatta Ekim ayında The New York Times girişime bir ihtarname gönderdi. Buna karşılık yayın kuruluşları için bir gelir paylaşım programı sunan Perplexity, yayıncıların içeriğine saygı duyduğunu açıklamıştı.
2022 yılında kurulan Perplexity'nin yatırımcılardan 500 milyon doların üzerinde yatırım aldığı ve değerlemesini 9 milyar dolara taşıdığına yönelik söylentiler mevcut. Bakalım, Perplexity, yeni tarayıcısıyla Google'ın tacına uzanırken, arama alanında beklediği başarıya ulaşabilecek mi?
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap