2024 yılı yapay zeka sektörüne yönelik yatırımlarda tarihi bir yükselişe sahne oldu. Araştırma şirketi Dealroom’un yayımladığı verilere göre, yapay zeka girişimleri geçen yıl 110 milyar dolar yatırım alarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 62’lik bir artış kaydetti. Buna karşılık, diğer teknoloji girişimlerine yapılan toplam yatırım yüzde 12 oranında düşerek 227 milyar dolara geriledi. Bu verilerin küresel girişim sermayesinin yatırım eğilimlerinde önemli bir değişim yaşandığını gösterdiğini söylemek yanlış olmaz.
Bunun yanında yapay zeka yatırımlarındaki bu artış, sektörün farklı alanlara yayılmasıyla açıklanabilir. Çünkü donanım, altyapı, temel yapay zeka modelleri, uygulamalar gibi alanlar yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği konular arasında yer alıyor.
2024 yılında en çok yatırım alan yapay zeka şirketleri de bu çeşitliliği doğruluyor. Yılın en çok yatırım alan girişimleri arasında veri analitiği platformu Databricks, yapay zeka şirketi OpenAI, büyük dil modelleri üreten Anthropic, otonom sürüş platformu Waymo, savunma teknolojileri alanında çalışan Anduril, yapay zeka uygulamaları geliştiren xAI ve veri merkezi ve altyapı çözümleri sunan Vantage yer alıyor.
Bu şirketler arasında yer alan ve birçok kişi tarafından bilinen OpenAI'ın geliştirdiği ChatGPT platformuyla ve büyük ölçekli yatırım çekme kapasitesiyle yapay zeka sektöründe bir referans noktası haline geldi. Şirket, bugüne kadar 20 milyar doların üzerinde yatırım aldı. Şirketin önümüzdeki dönemde 40 milyar dolar daha yatırım alma hedefi olduğu açıklandı.
Yapay zeka alanına en çok yatırım yapan ülke ABD oldu
Bunun yanında yapay zeka yatırımlarının en fazla yapıldığı ülke ABD oldu. 2024'te ABD'deki girişim sermayesi yatırımlarının yüzde 42'si yapay zekaya yönlendirildi. Avrupa'da bu oran yüzde 25 oldu. Şaşırtıcı biçimde Çin, 7.6 milyar dolarlık yatırımla öne çıkan pazarlardan biri haline geldi.
2024 yılı, açık kaynak yapay zeka projeleri için sınırlı ancak dikkat çekici bir yatırım akışı sağladı. Toplam yapay zeka yatırımlarının yüzde 12’si açık kaynak projelerine ayrıldı. Ancak Mistral gibi şirketlerin Avrupa’da ön plana çıkması ve Meta’nın açık kaynaklı yapay zeka projelerine verdiği destek, bu alanın daha fazla büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Öte yandan düşük maliyetli yapay zeka projeleri de dikkat çekmeye başladı. Örneğin DeepSeek, yalnızca 50 dolara OpenAI’ın bir modeline rakip olabilecek bir sistem geliştirdi. 2025 yılı, bu tür maliyet odaklı AI projelerinin yükselişine tanık olabilir.
Yapay zeka yatırımları, girişim sermayesi dünyasında da belirgin bir şekilde öne çıktı. 2024 yılında yapay zeka girişimlerine en fazla yatırım yapanlar arasında Antler, Andreessen Horowitz (a16z), General Catalyst, Sequoia Capital ve Khosla Ventures yer aldı.
Önümüzdeki dönemde, daha verimli ve düşük maliyetli yapay zeka çözümleri geliştiren girişimlerin yatırımcı ilgisini çekmesi bekleniyor. Bu yüzden 2025 yılı, yatırımcıların pahalı büyük yapay zeka modelleri mi yoksa daha ucuz açık kaynaklı yapay zeka çözümleri mi tercih edeceğine karar vereceği önemli bir yıl olabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap