Yapay zeka alanındaki gelişmeler tüm hızıyla devam ediyor. OpenAI, Google ve Mistral'in yeniliklerinden AB Yapay Zeka Yasası ve yapay zeka güvenliği gündemine kadar gelin bu haftanın öne çıkan gelişmelerine birlikte bakalım.
OpenAI'ın yenilikleri
OpenAI, "derin araştırma" adıyla yeni bir yapay zeka aracını tanıttı. Yeni araç, internet üzerinden çok adımlı ve karmaşık araştırma görevlerini gerçekleştirmek üzere tasarlandı. Kullanıcılar bir talimat verdiğinde, ChatGPT aracılığıyla metin, görüntü ve PDF gibi çeşitli online kaynakları analiz ederek, araştırma analistlerinin hazırladığı detaylı raporlara benzer raporlar oluşturuyor. Bu sayede insanın saatlerce sürecek bir çalışması dakikalar içinde tamamlanabiliyor.
OpenAI'ın ticari marka başvurusu robotları, çipleri ve donanımları kapsıyor. OpenAI, kendi markası olan OpenAI ile ilişkili ürünleri markalamak için ABD Patent ve Marka Ofisi'ne (USPTO) yeni bir başvuruda bulundu. Başvuruda “kullanıcı tarafından programlanabilen insansı robotlar” ve “insanlara yardımcı olmak ve onları eğlendirmek için iletişim ve öğrenme işlevlerine sahip insansı robotlar” ifadeleri de yer almakta.
Bu gelişmelerin yanı sıra OpenAI, yazı tipi, logo ve renk paletini değiştirerek kurumsal kimliğini yeniledi. aslında orijinal logo OpenAI CEO'su Sam Altman ve kurucu ortak Ilya Sutskever tarafından tasarlanmıştı. Veit Moeller ve Shannon Jager liderliğindeki kurum içi tasarım ekibi ise daha organik ve daha insani bir kimlik yaratmayı hedefledi. Yeniden markalandırmanın bir parçası olarak OpenAI, OpenAI sans adlı yeni bir yazı karakterini de sergiledi.
Ayrıca OpenAI, WhatsApp kullanıcıları için yeni ChatGPT özelliklerini duyurdu. Şirket, WhatsApp aracılığıyla erişilen ChatGPT sürümüne sesli mesajlar ve görüntü tabanlı etkileşimler için destek ekledi. Yani ChatGPT'ye artık WhatsApp üzerinden görüntü ve sesli mesaj gönderilebilecek. Buna ek olarak şirket, ChatGPT'nin arama motorunu kullanmak için oturum açma gereksinimini ortadan kaldırdı.
Gemini 2.0 model ailesi resmen yayında
Google, yapay zeka alanındaki rekabette elini güçlendirmek için Gemini 2.0 model ailesini resmen yayına aldı. Aralık ayında geliştiricilere ve sınırlı sayıda kullanıcıya sunulan bu modeller, artık herkesin erişimine açık.
Gemini 2.0 ailesi, farklı ihtiyaçlara hitap eden çeşitli versiyonlar içeriyor. Gemini 2.0 Pro Experimental, özellikle kod yazma ve karmaşık mantıksal işlemleri yerine getirme konusunda önemli geliştirmeler sunuyor. Bunun yanında, daha düşük maliyetle benzer performans sağlayan Gemini 2.0 Flash ve verimlilik odaklı Gemini 2.0 Flash-Lite modelleri de kullanıma açıldı.
Mistral Le Chat'in iOS ve Android sürümlerini yayınladı
Mistral, yeni özellikler eklediği yapay zeka asistanı Le Chat'in iOS ve Android sürümlerini yayınladı.Yeni özellikler kapsamında Le Chat, Flash Answers adlı bir özellik yükseltmesi kazandı. Tüm kademelerdeki kullanıcılar tarafından kullanılabilen Flash Answers, saniyede 1.000 kelimeye kadar yanıt veriyor.
Şirket ayrıca Code Interpreter adlı bir kod yorumlayıcısı da sundu. Code Interpreter, Le Chat'e kod çalıştırma, analiz, görselleştirme ve simülasyon yetenekleri kazandırıyor. Bunlara ek olarak Mistral, Le Chat'in görüntü oluşturma yeteneklerini yükseltmek için Black Forest Labs'in Flux Ultra modeliyle çalışmaya başladı. Mistral'in yeni özellikleri ve fiyatlandırma stratejisiyle hem tüketicileri hem de işletmeleri hedeflediğini söyleyebiliriz.
Snap de yapay zeka yarışına katıldı
Şimdiye kadar OpenAI ve Google gibi şirketlerin yapay zeka modelleriyle ilerleyen Snap, mobil cihazlar için metinden görüntüye yapay zeka araştırma modeli geliştirdiğini açıkladı. Şirketin açıklamasına göre; model bir iPhone 16 Pro Max üzerinde yaklaşık 1,4 saniyede yüksek çözünürlüklü görüntüler üretebiliyor.
Uygun maliyetli akıl yürütme modeli s1
Stanford ve Washington Üniversitesi'ndeki yapay zeka araştırmacıları, bulut işlem kredilerinde 50 doların altında bir maliyetle bir “akıl yürütme” modeli eğitti. s1 adlı model, matematik ve kodlama yeteneklerini ölçen testlerde OpenAI'nin o1'i ve DeepSeek'in R1'i gibi önde gelen muhakeme modellerine benzer bir performans sergiliyor.
Hatırlarsanız OpenAI, DeepSeek’in damıtma yöntemi sayesinde düşük maliyetlerle gelişmiş yapay zeka modelleri ortaya koyduğunu iddia etmişti. Araştırmacılar s1’ın makalesinde damıtma yöntemi kullandıklarını belirtiyor. Model, Alibaba Cloud tarafından geliştirilen Qwen2.5'ten alınan 1.000 yüksek kaliteli örnekten oluşan damıtılmış bir veri kümesi üzerinde eğitildi. Eğitim sürecinde 16 Nvidia H100 GPU kullanıldığını ekleyelim. s1 modeline, eğitim verileri ve koduna GitHub'dan erişmek mümkün.
AB'nin yapay zeka yasası
2024'ün ağustos ayında Avrupa Birliği'nin "Yapay Zeka Yasası"nın yürürlüğe girdiğini sizlere aktarmıştık. Kuruluşların uyum sağlaması için son tarih olan 2 Şubat'tan itibaren, AB düzenleyicileri kabul edilemez risk teşkil eden yapay zeka sistemlerinin kullanımını yasaklayabilecek.
Yapay Zeka Yasası, yapay zeka uygulamalarını risk seviyelerine göre minimum, sınırlı, yüksek ve kabul edilemez olmak üzere kategorize ediyor. Bu bağlamda kabul edilemez riskler yarattığı belirlenen yapay zeka uygulamalarını kullanan şirketlerin ağır cezalarla karşı karşıya kalması söz konusu. Yasanın kabul edilemez olarak değerlendirdiği uygulamalar arasında sosyal puanlama için kullanılan yapay zeka sistemleri, kararların aldatıcı manipülasyonu, bireyler arasındaki güvenlik açıklarının istismarı ve kolluk kuvvetleri amacıyla biyometrik verilerin toplanması yer alıyor.
Bu tür uygulamalar yasaklanmanın ötesinde bunları işleten kuruluşlar için para cezalarına da neden olacak. Bu anlamda yasayı ihlal edenler 35 milyon euroya veya bir önceki mali yıla ait yıllık gelirlerinin yüzde 7'sine kadar para cezasına çarptırılabilir. Şirketler bu iki rakamdan hangisi daha büyükse ona göre ceza ödeyecek. Bu arada Avrupa merkezli yapay zeka şirketleri 2024 yılında 8 milyar dolar yatırım aldığını belirtmekte fayda var.
Meta ve Google'ın yapay zeka güvenliğinde neler değişti?
Meta, yapay zeka güvenliği konusunda yeni bir çerçeve sunarak çok riskli gördüğü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinin ve yayınlanmasının durdurulabileceğini açıkladı. "Frontier AI Framework" adlı bu yeni politika, özellikle siber güvenlik ve biyogüvenlik alanlarında büyük riskler taşıyan yapay zeka sistemlerine odaklanıyor.
Şirket, belirli durumlarda kendi geliştirdiği yapay zeka modellerini kamuya açık hale getirmemeyi tercih edebileceğini belirtiyor. Meta'nın yeni politikası, yapay zeka sistemlerini "yüksek risk" ve "kritik risk" olmak üzere iki kategoriye ayırıyor. Yüksek risk taşıyan sistemler, siber saldırıları veya biyolojik tehditleri kolaylaştırabilirken, kritik risk seviyesindeki sistemler "felaket niteliğinde" sonuçlara yol açabilecek düzeyde tehlikeli kabul ediliyor. Meta, kritik risk içeren sistemlerin geliştirilmesini durduracağını ve bunların güvenlik önlemleri alınmadan yayına sokulmayacağını açıkladı.
Bu esnada Google ise yapay zeka ilkelerinden teknolojiyi gözetleme veya silah uygulamaları için kullanmayacağını belirttiği bölümü çıkardı. Şirketin ilk olarak 2018'de yayınladığı eski politikada, zarar verme olasılığı olan hiçbir yapay zeka geliştirmesinin peşinden gidilmeyeceği ve silah veya gözetleme teknolojileri için kullanılabilecek yapay zeka araçlarının tasarlanmayacağı veya dağıtılmayacağı belirtiliyordu. Söz konusu bölüm kaldırılırken, bunun yerine Google, bu konu hakkındaki sorumluluğun, geliştirme ve dağıtımda olduğunu belirtti.
The Beatles'ın yapay zeka desteğiyle hayat bula şarkısı Grammy kazandı
Son olarak The Beatles'ın yapay zeka desteğiyle yeniden hayat bulan "Now and Then" şarkısının, En İyi Rock Performansı dalında Grammy kazandığını belirtelim. Aslında parça, ilk akla geldiği üzere Suno.ai gibi bir müzik odaklı bir üretken yapay zeka tarafından bestelenmedi. Aksine John Lennon'ın 1978 yılında evde kaydettiği bir beste, yapay zeka destekli kayıt teknolojisi sayesinde yeniden hayata geçti. Şarkının hayata geçmesiyle ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap