Mobil uygulamasından cüzdanına Türkiye'de plastik atık iadesi: DOA

Her iade edilen ambalaj için belirli bir teşvik bedeli alınacak. Bu bedel, cep telefonlarına indirilecek DOA uygulamasıyla bağlantılı dijital cüzdan hesaplarına aktarılacak.
Mobil uygulamasından cüzdanına Türkiye'de plastik atık iadesi: DOA

Atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda önemli bir adım olarak değerlendirilen Depozito Saha Yönetimi Sistemi, pilot il Sakarya'da uygulamaya geçiriliyor. Yıl sonuna kadar tüm Türkiye'de hayata geçirilmesi planlanan sistem, içecek ambalajlarının geri dönüşümünü hızlandırmayı ve vatandaşlara ekonomik kazanç sağlamayı hedefliyor. 

Sistemin detayları ve nasıl çalışacağına dair bilgiler de paylaşıldı.

Sistem nasıl işleyecek?

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulamasına entegre bir şekilde çalışacak olan DSYS, üzerinde DOA logosu bulunan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarının depozito iade makinelerine iade edilmesiyle işleyecek. Vatandaşlar, her iade edilen ambalaj için belirli bir teşvik bedeli alacak. Bu bedel, cep telefonlarına indirilecek DOA uygulamasıyla bağlantılı dijital cüzdan hesaplarına aktarılacak. QR kod okutarak yapılacak işlemler, nakit para ya da dijital bakiye olarak kullanılabilecek.

Her yıl Türkiye'de ortaya çıkan yaklaşık 30-35 milyon ton katı atığın yüzde 20-25’ini içecek ambalajları oluşturuyor. Yeni sistemin, bu büyük miktardaki atığın ekonomiye kazandırılması ve çevre kirliliğinin azaltılmasında etkili olması bekleniyor. DSYS, her yıl yaklaşık 25 milyar adet ambalajın geri dönüşümünü sağlayarak yılda tahmini 520 milyon euro tasarruf edilmesine olanak tanıyacak.

Türkiye Çevre Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan iş birliği protokolü ile sistemin kurumsallaşması için bir şirket kurulmasına karar verildi. Bu yapı, ambalajların toplanması, taşınması, doğrulanması ve geri kazanılması gibi saha operasyonlarını yönetecek.

2025 yılı sonuna kadar DSYS'nin ülke genelinde tüm vatandaşlara hizmet vermesi planlanıyor. Pilot uygulamanın başladığı Sakarya'dan elde edilecek veriler, sistemin diğer illere adaptasyonu için kullanılacak. Yıl sonunda her il ve ilçede gerekli altyapının tamamlanması hedefleniyor.

DOA uygulaması ve iade süreci

Sistemin işlemesi için vatandaşların cep telefonlarına DOA uygulamasını yüklemesi gerekiyor. Uygulama, depozito iade makineleriyle senkronize çalışacak. Vatandaşlar, makinelerde okuttukları DOA logolu ambalajlar karşılığında belirli bir miktar parayı dijital cüzdanlarında biriktirebilecek. Depozito iade makineleriyle geri dönüşüm süreçlerinin kolaylaştırılması ve bu sistemin ülke geneline yayılmasıyla, çevresel sürdürülebilirlik adına önemli bir adım atılmış olacak. Sistemin, hem bireysel teşvik mekanizmaları hem de geniş kapsamlı çevresel faydalarıyla uzun vadede olumlu etkiler yaratması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.