Litvanya’nın teknoloji sahnesi önemli bir büyüme yaşıyor. Bu büyümeyi Work in Lithuania Direktörü Vydūnas Trapinskas ile konuştuk. Trapinskas, gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajda küçük bir Baltık ülkesinin nasıl büyük Avrupa oyuncularının dikkatini çektiğini ve bu hızlı büyümeyi sürdürebilmek için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Litvanya’nın teknoloji sahnesi eşi benzeri görülmemiş bir genişleme yaşıyor. 2018 ve 2023 yılları arasında girişim ekosisteminin değeri 7 katın üzerinde artarak 14 milyar euroya ulaştı. Bu dikkat çekici büyüme, Litvanya’yı Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ikinci girişim ekosistemi haline getirdi.
Ancak Litvanya’yı farklı kılan bir diğer önemli unsur ise girişimci ruhu. Ülkedeki canlı ve kendi kendine yeten teknoloji topluluğu, Litvanya’yı öne çıkarıyor. Trapinskas, birçok şirketin “yaparak öğrenme” yaklaşımıyla kurulduğunu, kurucuların azim ve kaynaklarını etkin kullanarak küresel şirketler yarattığını vurguluyor.
Litvanya’nın teknoloji sektörü, aynı zamanda ülkenin ekonomisini de önemli ölçüde ileri taşıyor. 2000 - 2020 yılları arasında, kişi başına düşen GSYİH büyümesinde ve yıllık maaş artışlarında AB lideri oldu. Yaşam standartları, büyük ölçüde gelişen teknoloji ekosistemi sayesinde, artık Batı Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılabilir durumda.
Bu koşullar, Litvanya’nın dünya çapında tanınan markalar üretmesine de olanak sağladı. Bu markalara örnek olarak Vinted ve Nord Security gösterilebilir. Özellikle fintech sektörü hızla büyüyor. Ülkede 260’tan fazla fintech şirketi bulunuyor ve bu şirketler Avrupa’daki her on kişiden birine ödeme hizmeti sağlıyor.
Vydūnas, Litvanya’nın teknoloji ekosisteminde en çok talep gören profesyonellerin yazılım geliştiriciler, mühendisler, veri bilimciler, yapay zeka uzmanları ve siber güvenlik uzmanları olduğunu belirtiyor. Ancak talep edilen beceriler sadece teknik bilgiyle sınırlı değil. Litvanya’daki teknoloji şirketleri, hızlı bir şekilde büyüyebilecek, öğrenmeye aç ve dinamik bir ortamda gelişmeye istekli profesyonellere de değer veriyor.
Litvanya, sınırlı küresel farkındalık ve taşınma süreçlerinde karşılaşılan zorluklar gibi bazı engellerin de farkında. Ancak, “Work in Lithuania” gibi girişimler, uluslararası profesyonellerin göçmenlik prosedürlerini anlamalarına ve mevcut fırsatları değerlendirmelerine yardımcı oluyor.
Litvanya sadece iş fırsatları sunmuyor; aynı zamanda iddialı teknoloji profesyonelleri için bir sıçrama tahtası ve büyüyen girişimcilerin fikir alışverişinde bulunabileceği bir merkez haline de geliyor. Hızla büyüyen ekosistemi, destekleyici ortamı ve küresel başarı hikayeleriyle, bu Baltık ülkesi göz ardı edilen bir teknoloji destinasyonundan uluslararası yetenekler için dikkatle izlenmesi gereken bir pazara dönüşüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap