Teknoloji ve dönüşüm: Geleceği şekillendiren yeni dönem liderlerinin vizyonu

Panelin katılımcıları arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi E. Melisa Sabancı Tapan, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp ve Yıldız Holding Dönüşüm Lideri Yahya Ülker yer aldı.
Teknoloji ve dönüşüm: Geleceği şekillendiren yeni dönem liderlerinin vizyonu

Girişim ve teknoloji dünyasının nabzını tutan Webrazzi Summit 2024, Wyndham Grand İstanbul Levent'te tüm hızıyla devam ediyor. Konferansta, Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde "Teknoloji ve Dönüşüm: Yeni Dönemin Liderleriyle Geleceğe Bakış" adlı bir panel gerçekleştirildi. Panelin katılımcıları arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi E. Melisa Sabancı Tapan, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp ve Yıldız Holding Dönüşüm Lideri Yahya Ülker yer aldı.

Kutsal, Yahya Ülker’in Webrazzi kitlesi tarafından yakından tanındığını belirterek sözlerine başladı. Ardından Yahya Ülker, ajandasında neler olduğunu anlattı ve işlerinin değişim geçirdiğini vurguladı.

Girişim ve yazılım yatırımlarıyla dolu hareketli bir dönemde olduklarını ifade eden Ülker, 2025 için heyecan verici planlar yaptıklarını söyledi. Verimliliği artırmak ve yenilikçi çözümler üretmek için tercih ettikleri araçları detaylandıran Ülker, "Agnostik işlere bakıyoruz; kendi işlerine akıllıca yaklaşabilen projeler üzerine yoğunlaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Yahya Ülker, "Character.ai gibi kendi karakterlerini geliştirmelerini ve sohbet etmelerini sağlayan yapay zeka platformlar dikkatimi çekiyor" diyerek sözlerine son veriyor.

Dedesi Sakıp Sabancı ile yapay zeka aracılığıyla bir sohbet gerçekleştirdiğini anlatan Melisa Sabancı Tapan, "Vision of Sakıp Sabancı projesi, Sabancı Üniversitesi ve Consciouslab iş birliğiyle hayata geçirildi. Dedem Sakıp Sabancı’nın düşüncelerini bugüne taşımak için geliştirilen yapay zeka modeli, onun dijital verilerinden faydalanarak oluşturuldu. Katılımcılar, dedemin sesiyle yanıtlar alma şansına sahip oldu" ifadelerini kullandı.

Tapan, "Dedem, her zaman birlik ve beraberliğin önemine inanırdı. Bu sohbet, onun mirasını yaşatmanın ve genç nesillere iletmenin harika bir yolu oldu," şeklinde konuştu. 

Yapay zekaya bakışını, günlük hayattan iş dünyasına kadar birçok alanda değişim yaratacak bir güç olarak tanımlayan Tapan, büyük çapta değişimlerin hızlı bir şekilde kabul edildiğini vurguladı.

Üretkenliğin iş yaşamındaki dengesizliğine dikkat çekerek, karanlık tarafı da sorguladı. Kuantum teknolojilerinin önümüzdeki beş yıl içinde hayatımıza entegre olacağını öngören Tapan, etik ve ekonomik kalkınmanın boyutlarının değiştiğini belirtti. "Bilginin ve kanıtın anlamı değişti; insan kalma yetkinliklerine odaklanmadığımız sürece kurumlara güven kalmadı" ifadelerini kullandı.

Günümüzdeki dönüşümün hızını ve etkisini değerlendirirken en çok kullandığı yapay zeka servislerini de paylaştı. Kendi bot’larını geliştirmeye başladıklarını belirten Tapan, Sakıp Sabancı botunu da geliştirmek istediğini ifade etti ve ayrıca bazı uygulamaları aktif olarak kullandığını söyledi.

Pelin Akın Özalp, teknoloji yatırımlarında sessiz bir dönem geçirdiğini belirterek bu süreçte izlediği stratejileri anlattı. Pandemi döneminde her şeyin durmuş olduğunu ifade eden Özalp, dijitalleşme üzerine 170'e yakın fonla görüşmeler yaptıklarını ve bu fonlara yatırım yaptıklarını söyledi. Bu yatırımların yurt dışı ağırlıklı yatırımlar olduğunu ifade eden  Özalp, "Trend ile trendy arasındaki farkı öğrendim. Makro ekonominin farklı bir çerçeve izlediğini fark ettik. Orijinal fikirler kolaylıkla yatırım bulurken, birbirini kopyalayan girişimlerin tutmadığını gördük" ifadelerini kullandı.

Yakın gelecekte yeni yatırım planlarını ve hangi teknoloji alanlarına yönelmeyi düşündüğünü de detaylandırdı. Portföyünde olmayan, kendi iş alanları dışındaki yatırımlara yöneldiğini ifade eden Özalp, "Tamamen portföyü çeşitlendirmek için enerji, su ve biyoteknoloji gibi yeni alanlara yatırım yapıyoruz" dedi. Güzel iş birlikleri gerçekleştirdiklerini de ekleyen Özalp, Paribu'nun bu iş birliklerinden biri olduğunu ve Paribu ile Söğütlüçeşme'de foodtech merkezli bir projeleri olduğunu belirtti. Bir taraftan aynı proje içinde farklı girişimlerle ortaklıklar kurduklarını vurguladı.

En çok kullandığı üç yapay zeka servisini de paylaşan Özalp, zamanı en iyi şekilde kazandıran uygulamaların arasında ChatGPT ve Canva'nın bulunduğunu söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.