"Teknoloji, Sanat ve Gelecek" Webrazzi Summit 2024 sahnesinde konuşuldu

Webrazzi Summit 2024'te teknoloji, sanat ve geleceğin tartışıldığı oturumda Mert Fırat, Koray Candemir ve Nevzat Aydın deneyimlerini paylaştı.

Webrazzi Summit 2024 kapsamında, bütün gün 5 farklı salonda, birbirinden değerli katılımcıların bilgi ve deneyimlerini siz kıymetli konuklarımızla paylaştık. Etkinliğin son oturumu ise “Teknoloji, Sanat ve Gelecek” başlıklı oturumdu. Bu oturumda sanatçı ve girişimci Mert Fırat, müzisyen Koray Candemir ve NA Kapital Kurucusu Nevzat Aydın; Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal'ın sorularını yanıtladılar.

Arda Kutsal, Türkiye'deki girişim ekosisteminin önde gelen isimlerinden Nevzat Aydın'ın, Webrazzi'nin devam eden yatırım turunun ilk katılımcısı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Mert Fırat, kültür sanat ve teknolojinin şimdiye kadar paralel bir şekilde ilerlediğini ifade etti. "Bu iki alanı birbirinden ayrı düşünmek mümkün değil" diyen Fırat, hak temelli bir sistemin olmadığını belirtti. Ayrıca yapay zekanın sanatın teknolojiyle birleşmesine yeni bir boyut kazandırdığını vurgulayarak geleceğe dair umutlu olduğunu dile getirdi. Spotify örneğini de gündeme getiren Fırat, geleceği besleyecek argümanların eksik olduğunu kaydetti.

Sanat eserlerinin telif hakları hakkındaki belirsizlikler

Koray Candemir, müzik piyasasının yapay zekadan önemli ölçüde etkilendiğini belirtti. Dijitalleşmenin getirdiği sorunların farklı olduğunu vurgulayan Candemir, "Bir müzik eserini dinlemek için emek harcıyorduk. Şimdi ise müzisyenler gelir modelleri konusunda zor durumda," dedi.

Candemir, yapay zekanın ürettiği sanat eserlerinin telif hakları hakkında belirsizlikler olduğunu da ifade etti. "Kuantum bilgisayarların hayatımıza girmesiyle nereye evrileceğiz?" diye sordu. En büyük endişesinin, enstrüman çalıp kendi şarkılarını yazan sanatçıların geleceği olduğunu söyledi.

Virtüözlerin ve yabancı dil öğrenmenin geleceği hakkında da düşüncelerini paylaşan Candemir, yeni programlarda üretilen eserlerin nasıl konumlanacağı konusunda endişelerini de dile getirdi.

Nevzat Aydın, sanatçıların önümüzdeki 10 yıl boyunca zor bir dönem geçireceğimizin altını çizdi. "Bu teknoloji, ilk iki yılda sadece chatbot geliştirme seviyesine geldi. Yapay zeka uygulamaları göreceğiz ama 5 yıl sonra durum çok farklı olacak" diye konuştu. Ayrıca tercümanlık, doktorluk ve avukatlık gibi mesleklerin de bu süreçten ciddi şekilde etkileneceğini vurguladı.

Aydın, "Toplama ve koleksiyon yapma benim için önemli. Teksas Tommiks ile başlayan bu tutku, sanat koleksiyonerliğine dönüştü ve şimdi fena olmayan bir koleksiyonum var," ifadelerini kullandı.

Dijital sanatla çok fazla ilgilenmediğini belirten Nevzat, yapay zekayı hayatının bir bölümünde kullandığını ve bu teknolojiyi daha fazla kullanmak için çalıştığını aktardı. "Bu kalıcı bir şey olacak; tıpkı internetin ilk zamanları gibi” diye konuşarak yapay zeka teknolojilerinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Fırat, 20 yıl sonra doktorların olmayabileceğini belirterek, insan temelli bir yaklaşımın her zaman yapay zeka ile birlikte olacağını vurguladı.

Koray Candemir, yapay zekanın ilk kez gerçek bir bilinç yaratmaya başladığını ifade etti. "Yapay zekanın kendi dili ve aklı var," diyen Candemir, yeni neslin bu sistemin içine doğmasıyla birlikte, özellikle boomer kuşağının ayrılmasıyla neler olacağına dair meraklarının arttığını belirtti.

Aydın, müzik endüstrisindeki değişimlere dikkat çekerek, "CD'ler çok pahalıydı, bu yüzden kaset alırdık. İlk üç şarkıyı dinlediğimizi hatırlıyorum" dedi. Sanat gelirlerinin kötüleşeceğini düşünen Aydın, "Sanatçı sayısı azalabilir, umarım böyle olmaz. Yaratıcı olmak en keyifli kısmı" ifadelerini kullandı.

Mert Fırat ise teknolojinin etik boyutunun ihmal edildiğini vurguladı. "Yapay zekanın birkaç dava süreci var. Doğru bir regülasyon modeli geliştirilirse, her meslek grubu alanını sahiplenmeye başlayacak" diye konuştu. Regülasyonların önemine dikkat çeken Fırat, "Bu gelişimin parçası olursak, o kadar iyi olur. Aksi takdirde ipin ucu kaçar" diyerek sözlerine son verdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.