Kutay Konakçı: "Hedefimiz, 3 sene içinde yurt dışında bir Trendyol daha çıkartmak"

10 milyon nüfusa sahip Azerbaycan'da 1.5 milyon müşteriye ulaşan Trendyol, yüzde 95 marka bilinirliği ile pazar lideri konumunda.
Kutay Konakçı:

Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2024 birbirinden değerli oturumlara ev sahipliği yapıyor. "e-Ticaret ve e-İhracat Ekosisteminin Bugünü ve Geleceği" başlıklı oturumda Trendyol Grubu CMO'su Kutay Konakçı, Webrazzi İçerikten Sorumlu GMY A.Buğra Ferah'ın sorularını yanıtladı.

Oturumda Kutay Konakçı, Trendyol’un büyüme stratejisi ve hedeflerini paylaştı. Konakçı, e-ticaret platformu ve Türkiye'deki ürün ve üreticilerini dünya pazarlarıyla buluşturmak olmak üzere bu sene hedefleri ikiye ayırdıklarını belirtti. Cross-border operasyonlarını başarılı bir şekilde yapan firmaların kendi evlerinde güçlü olduğuna dikkat çekti. Kutay Konakçı, hedeflerinin yurt dışında 3 sene içinde bir Trendyol daha çıkartmak olduğunu vurguladı. Konakçının belirttiğine göre şirket, e-ihracattan yüzde 40'lık pay alabileceğini düşünmekte. 

Konuşmasında Trendyol'un yurt dışı operasyonlarını detaylandıran Konakçı, kurumun 1.5 sene önce ilk olarak Azerbaycan sitesini açtığını hatırlattı. Şu anda 10 milyon nüfusa sahip Azerbaycan'da 1.5 milyon müşteriye ulaşan Trendyol,yüzde 95 marka bilinirliği ile pazar lideri konumunda. Geçen yılın Ağustos ayında körfezdeki 6 ülkede faaliyet göstermeye başlayan Trendyol, 3 milyon müşteriye ulaştı. Doğu avrupa operasyonuna Şubat ayında başlayan şirket, son 6 aydır aktif olarak 5 ülkeye hizmet veriyor.  Konakçı, bölgede ciddi bir online şampiyon bulunmadığının altını çiziyor. 

Kutay Konakçı, oturumda Türkiye rakamlarını paylaştı. Türkiye'de Trendyol'da aktif 300 bin satıcı bulunuyor. Trendyol'u günde 12 milyon insan ziyaret ediyor. Buna ek olarak platformda, yılda 30 milyon müşterinin ortalama 2 kere alışveriş yaptığını ekleyelim. 300 bin satıcının yaklaşık yarısı ise e-ihracat yapıyor. 

Konakçı, e-Ticarette tüketici davranışının nasıl değiştiğini aktardı. Covid-19 salgınının işi çok değiştirdini belirten Konakçı, bazı pazarların bu duruma çok hazır olduğunu ve covid salgını ile birlikte hızlı büyüdüklerini belirtti. Bu duruma hazır olmayan ülkeler ise o değişimin içinde geriden geliyor.

Sosyal medya ile e-ticaret çok içice gittiğini belirten Konakçı, "iki taraf da eksiklerini tamamlamaya çalışıyor." dedi. 2017'de Influencer marketing ile sosyal medya tarafını güçlendirmeye başlayan şirket, 2018 yılında komisyonlu bağlantıları, 2019 yılında ınfluencer marketing çözümünü tanıttı. Böylece şirket, Influencer'lar ile satıcıları tek platformda buluşturmaya başladı. Influencer paylaşımının yüzde 85'i Trendyol'un sunduğu program üzerinde gerçekleşiyor. 2021'de canlı yayınları platformda sunmaya başlayan şirketin yayınladığı 2000 canlı yayın 6 milyon müşteri tarafından izledi. Influencer'ların kısa video paylaşımları yayınlamasının sağlayan Trendyol'a 75 bin tane video yüklendi. Videolar, 175 bin izlenmeye ulaştı. Kutay Konakçı, sözlerini tamamlarken, ana hedeflerinin Türkiye'deki ürün ve üreticileri, Trendyol bilgi birikimini yeni pazarlara taşımak olduğunu söyledi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.