News Corp, Perplexity AI'ı telif hakkı ihlali nedeniyle dava etti

The Wall Street Journal ve New York Post gibi medya kuruluşlarının çatı şirketi News Corp, Perplexity AI'ı telif hakkı ihlali nedeniyle dava etti.
News Corp, Perplexity AI'ı telif hakkı ihlali nedeniyle dava etti

Dün 8 milyar dolar değerleme üzerinden yatırım almaya hazırlandığını aktardığımız Perplexity AI bir dava ile karşı karşıya. News Corp, The Wall Street Journal ve New York Post gibi medya kuruluşlarının çatı şirketi olarak, yapay zeka arama motoru Perplexity AI'ı telif hakkı ihlali nedeniyle dava etti. Pazartesi günü New York’ta açılan davada, Perplexity Aı'ın geniş ölçekte haber makaleleri, analizler ve görüşleri kopyaladığı iddia ediliyor.

Perplexity AI, kullanıcıların sorularına web içeriğinden derlediği özetlerle yanıt veren bir yapay zeka girişimi. Ancak News Corp, bu platformun kullanıcıları orijinal kaynaklardan uzaklaştırarak önemli gelir kaybına yol açtığını savunuyor. Dava dosyasında, Perplexity AI'ın bazı içerikleri kelimesi kelimesine kopyaladığı ve bazen yanlış kaynaklara atıfta bulunarak News Corp'a ait haberleri çarpıttığı öne sürülüyor.

Bu tür ihlallerle daha önce Wired ve Forbes gibi medya organları da karşılaşmıştı. Geçtiğimiz hafta The New York Times, Perplexity AI'a içerik kullanımını durdurmasını talep eden bir uyarı mektubu gönderdi. Ancak Perplexity AI'ın, Time ve Fortune gibi bazı yayıncılara içerik kullanımı için ödeme yapmaya başladığı bildiriliyor.

News Corp CEO’su Robert Thomson, “Perplexity AI, gazetecilerin, yazarların ve yayıncıların haklarını ihlal eden ciddi bir telif hakkı ihlali yapıyor” diyerek, şirketin telif hakkı sahiplerine zarar verdiğini vurguladı. News Corp, Perplexity AI'ın izinsiz içerik kullanımını durdurmasını ve bu içeriklerin yer aldığı veritabanlarını imha etmesini talep ediyor. Ayrıca dava, ihlaller başına 150 bin dolar tazminat ve Perplexity AI'ın elde ettiği kârların iadesini talep ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.