Amazon, iklim hedeflerine ulaşmak için nükleer enerjiye büyük yatırımlar yapıyor. E-ticaret devi, ABD’nin Washington ve Virginia eyaletlerinde küçük modüler reaktörler (SMR) geliştirmek amacıyla üç yeni anlaşma imzaladı. Bu gelişmeler, Google ve Microsoft gibi diğer teknoloji devlerinin de karbon emisyonlarını azaltmak için nükleer enerjiye yöneldiği bir dönemde geliyor.
Amazon, Washington eyaletindeki Energy Northwest ile iş birliği yaparak, 2030'ların başına kadar dört SMR inşa etmeyi planlıyor. Söz konusu reaktörler, toplamda 320 megavatlık bir elektrik üretim kapasitesine sahip olacak. Ayrıca, proje büyütülerek 960 megavata kadar çıkabilir ve bu, yaklaşık 770 bin ABD evinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek seviyede.
Amazon, projenin ilk fizibilite aşamasını finanse ederken, uzun vadede daha fazla modül inşa edilmesi planlanıyor. Virginia’da ise Amazon, Dominion Energy ile North Anna nükleer enerji santralinin yakınında bir SMR geliştirilmesini araştırıyor. Virginia, yüksek enerji talebi olan veri merkezlerine ev sahipliği yapıyor ve bu projeyle bölgedeki enerji ihtiyacını karşılamak hedefleniyor.
Yatırımlar, Amazon’un sıfır karbon emisyonu hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacak. Nükleer enerji, rüzgar ve güneş enerjisinden farklı olarak, sürekli enerji üretme kapasitesine sahip ve bu nedenle veri merkezlerinin artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir seçenek olarak görülüyor.
Amazon ayrıca, X-energy adlı bir girişime de 500 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Bu yatırım, X-energy'nin reaktör tasarımlarını tamamlaması ve Tennessee’de bir yakıt üretim tesisi inşa etmesine yardımcı olacak. Amazon ve X-energy, 2039’a kadar 5.000 megavatlık yeni SMR projeleri hayata geçirmeyi planlıyor.
Geçtiğimiz günlerde Google'ın da yapay zeka veri merkezlerindeki enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye yöneleceğini sizlerle paylaşmıştık. Zira nükleer enerjinin, teknoloji şirketlerinin temiz enerji hedeflerine ulaşmalarında kritik bir rol oynayacağı düşünülüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap