TSMC, çip üretimi için Almanya, ABD ve Japonya'da yeni yatırımlar yapmayı planlıyor

TSMC'nin Almanya'nın Dresden şehrinde inşa edeceği 10.9 milyar dolarlık çip fabrikasının 2027 sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor.
TSMC, çip üretimi için Almanya, ABD ve Japonya'da yeni yatırımlar yapmayı planlıyor

Dünyanın en büyük 11 çip üreticisinin kim ve odaklarının ne olduğunu geçen mart ayında sizlere aktarmıştık. Bu noktada dünyanın en büyük çip üreticisi olan TSMC yeni bir haberle gündeme geldi. Şirket, ABD, Japonya ve Almanya'da yeni fabrikalar inşa etmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

TSMC’nin bu adımlarının arkasında güçlü bileşenlere olan artan talep ve Çin ile yaşanan jeopolitik gerilimler nedeniyle ortaya çıkan riskleri azaltma amacı yattığını söyleyebiliriz. Şirketin Almanya'nın Dresden şehrinde inşa edeceği 10.9 milyar dolarlık çip fabrikasının 2027 sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu proje, devletin sağladığı yaklaşık yüzde 50 destekle finanse ediliyor.

Taiwan’s National Science and Technology Council Minister yani Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi Bakanı Wu Cheng-wen, Avrupa Birliği ile daha yakın iş birliği yapma fırsatlarını vurgulayarak Almanya'nın Black Semiconductor ve Hollanda'nın Axelera AI gibi yeni nesil çip tasarımcılarıyla iş birliği potansiyeline dikkat çekti. Ancak ABD'nin baskılarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesi öngörülüyor.

Bu hamlelerin kısa vadede Tayvanlı şirketler için maliyetleri artırabileceğini, ancak uzun vadede kendilerini geliştirmeleri açısından faydalı olabileceğini belirtmek yanlış olmaz. Ayrıca Tayvan ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, TSMC için Avrupa pazarına açılan yeni kapılar yaratabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.