Dünyanın en zenginlerinden Larry Ellison nelere sahip?

Turizm ve spor tesislerinden Lanai adasına, Malibu mülkleri ve Beechwood malikanesinden Musashi isimli yatına kadar Larry Ellison'ın nelere sahip olduğuna birlikte bakalım.
Dünyanın en zenginlerinden Larry Ellison nelere sahip?

Oracle'ın CTO'su ve kurucusu Larry Ellison, uzun kariyeri boyunca aldığı opsiyon ödülleri ve hak edilmiş hisse senetleri ile milyarderler listesinde yerini sağlamlaştırmayı başardı. Geçtiğimiz haftalarda Oracle'ın 2021'den bu yana borsadaki en iyi haftasını geçirmesi, Larry Ellison’ın Amazon'un kurucusu Jeff Bezos’un önüne geçmesini sağladı. Net servetinde artış gerçekleşen Larry Ellison, dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu. Gelin Larry Ellison'ın servetine yakından bakalım. 

Ellison'ın serveti, Oracle'daki hisselerine dayanıyor. Şirketin web sitesinde bulunan en eski raporlardan birine göre Ellison, 1994 yılında yüzde 23'lük bir hisseye sahipti. Bu sahiplik, sonraki yıllarda yeni hisse senetlerinin verilmesiyle artı. 

Tiprank verilerine göre Larry Ellison, şirketin neredeyse 41.35'ine yani yaklaşık yüzde 42'sine sahip. Bu da yaklaşık 201 milyar dolara denk gelmekte. Gayrimenkul ve diğer yatırım türlerini de eklediğimizde Ellison'ın net değeri 212 milyar doları aşıyor.

Larry Ellison'ın maaşı

Paylaşılan bilgilere göre; 2021'den 2023'e kadar Oracle'dan 1 milyon dolar baz maaş alan Ellison'ın toplam kazancı hisse senedi ve opsiyon ödüllerine bağlı olarak yıldan yıla değişim gösterdi. Bu konuda örnek olarak 2023 yılını ele alalım. 2023 yılında Ellison, 1 milyon dolarlık maaşı, yaklaşık 4,2 milyon dolarlık ikramiye ve teşviklerin yanı sıra yaklaşık 3,1 milyon dolarlık diğer tazminatlar dahil olmak üzere toplam 8,3 milyon dolarlık tazminat aldı.

Yine de bu ödemenin Larry Ellison'ın 2022 yılındaki kazancını düşündüğümüzde düşük kaldığını söyleyebiliriz. Ellison'ın 2022 yılındaki kazancı129 milyon doları opsiyon ödülleri olmak üzere toplam 138,7 milyon dolara ulaşmıştı. 

Spor tesisleri

Golf sahası

Business Insider'ın paylaştığı bilgilere göre; Larry Ellison, Rancho Mirage, Kaliforniya'da yaklaşık 43 milyon dolar değerinde kendi golf sahasına sahip. Daha önce Yellowstone Club'ın kurucuları Tim ve Edra Blixseth'e ait olan Porcupine Creek golf kulübünde 16 yatak odalı bir ana evin yanı sıra birkaç ayrı konuk evi bulunuyor. Golf'ün haberine göre, kulüp, bir zamanlar Ellison'ın kendi özel golf kulübüydü, ancak Sensei Porcupine Creek Club artık geceliği 1.000 doların üzerinde bir fiyatla halka açık hale geldi. Golf yayınları, buranın Kaliforniya'daki en pahalı golf kulübü olduğunu belirtiyor. 

Tenis kulüpleri: Malibu Racquet Club ve Indian Wells Tennis Garden

Larry Ellison, Golf kulübünün yanı sıra bir tenis kulübüne de sahip. Malibu Racquet Club'ı 2007 yılında 6,9 milyon dolara satın alan Ellison, satın alma işleminden bu yana tesisleri yeni tenis kortlarının eklenmesiyle geliştirdi. Tenis profesyonelleri Victoria Azarenka ve Serena Williams'ın da uğrak noktası olan Malibu Racquet Club'ın başlangıç ücreti 9 bin ila 14 bin dolar arasında değişmekte. 

Larry Ellison'ın tenis kulübü sevdası burada son bulmadı. Ellison, Palm Springs, Kaliforniya'nın hemen dışında yer alan ve Profesyonel tenis turnuvası BNP Paribas Open'a ev sahipliği yapan Indian Wells Tenis Garden'ı satın aldı. Ellison, tesis mülkünü ve turnuvayı 100 milyon dolara satın aldı. Tesisleri ek kortlar, daha büyük stadyumlar ve katılımcılar için daha fazla yer sağlayacak şekilde dönüştürdü. Kamu kayıtlarına göre Indian Wells Tenis Garden, 152 milyon doların üzerinde bir değere sahip.

Ellison'ın turizm odağı 

Carbon Beach'te Nobu'ya ev sahipliği yapan bir mülk

Paylaşılan bilgilere göre; Ellison 2004 yılında, popüler Japon restoran zinciri Nobu'ya ev sahipliği yapan Carbon Beach'teki bir mülk için 17,6 milyon dolar ödedi. Ellison aynı zamanda hemen yanındaki araziyi de satın aldı. 2013 yılında kız arkadaşı Nikita Kahn'ın adını taşıyan bir Akdeniz restoranı açtı. Nikita'nın ömrü pek de uzun olmadı. Nikita 2014'ün sonlarında kapanırken Nobu, Malibu başarısını sürdürdü.

Epiphany Hotel

Larry Ellison Palo Alto'da yer alan Epiphany Hotel'i 2015 yılında 71.6 milyon dolara satın aldı. 2019'dan bu yana yenileme çalışmalarının yapıldığı otel, Nobu Palo Alto markası altında hizmet veriyor. 

Lanai adası ve tesisleri

2012 yılında ise Ellison, 300 milyon dolar ödeyerek Hawaii'de bulunan Lanai adasının yüzde 98'ini satın aldı. 2010 yılında 3 bin 108 sakinin yer aldığı adada 90 bin dönüm arazi ve iki Four Seasons tatil köyü bulunmakta. Ellison adayı satın aldıktan sonra zaman içinde iki havayolu şirketi de satın aldı. Ayrıca adanın otellerini yenileyen Ellison, temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmaya başladı. 

Kamuya açık vergi belgelerine göre, Ellison'ın Lanai Resorts LLC şirketine ait 400 parselden fazla arazi bulunuyor. Adadaki iki tatil köyünden biri olan Four Seasons Resort Lanai, aylar süren bir tadilatın ardından Şubat 2016'da yeniden açıldı. Yenilenen otelde bir Nobu restoranı ve 200'den fazla otel odası bulunmaktaydı. Tesiste yer alan mekanlar arasında tasarımcı butikleri, şelalesi olan yetişkinlere özel bir inziva yeri ve Jack Nicklaus tarafından tasarlanmış 18 delikli bir golf sahası bulunmakta.

Şubat 2014'te Ellison, diğer Lanai oteli olan Manele Bay'deki Four Seasons Resorts Lanai'nin yakınında daha fazla konut satın aldı. Ellison, ek evler için 41 milyon dolardan fazla para harcadı. Kamu kayıtlarına göre; Four Seasons Resorts Lanai, 214 milyon doların üzerinde bir değere sahip. Bu arada Larry Ellison'ın adayla beraber Lana'i Hayvan Kurtarma Merkezi'ni de satın aldığını belirtelim. Merkez, yaklaşık 400 yabani kediye ev sahipliği yapıyor. 

Pacific Heights 

Oracle'ı kurduktan 10 yıldan fazla bir süre sonra Larry Ellison, 1988 yılında San Francisco'nun Pacific Heights semtindeki 3,9 milyon dolarlık bir ev satın aldı. Ellison, mimar William Wurster tarafından tasarlanan, dört katlı ve beş yatak odalı 929,03 metre karelik (10 bin feet kare) bir malikaneye sahip.

Zenginlerin uğrak noktası Pacific Heights mahallesi Zynga'nın kurucusu Mark Pincus, Apple tasarımcısı Jony Ive ve Yelp CEO'su Jeremy Stoppelman gibi diğer teknolojinin önde gelen isimlerine de ev sahipliği yapıyor.

Woodside'da 23 dönümlük araziye sahip Japon sarayı

Ayrıca Larry Ellison'ın Woodside, Kaliforniya'da 23 dönümlük bir arazisi bulunuyor. Mülkü ilk olarak 1995 yılında 12 milyon dolara satın alan Ellison, mülkün yenilenmesi için 200 milyon dolar harcadı. Woodside'daki evin tasarımı ve yenilenmesinin dokuz yıl sürdü. 2004 yılında tamamlanan yenileme çalışmalarının ardından ev, 16. yüzyıldan kalma bir Japon imparatorluk sarayını andırdı. 

Malibu mülkleri

Ellison'ın Kaliforniya, Malibu'daki mülkleriyle de adından söz ettiriyor. Buna Carbon Beach'in “Milyarderler Plajı” olarak bilinen kısmı da dahil. Yıllar içinde Ellison ile bağlantılı Malibu mülklerinden 11'inin değeri 180 milyon doların üzerinde.

2002 yılından bu yana Malibu'da sürekli olarak mülk satın alan Ellison, 2013 yılında 18 milyon dolar ödeyerek yapımcı Jerry Bruckheimer'ın evinin sahibi oldu. Ayrıca Ellison, zamanında Norman Ackenberg'e ait olan beş yatak odalı bir ev için 48 milyon dolar ödedi.

Ellison'ın Malibu'daki gayrimenkul portföyü bununla da sınırlı değil. 2018 yılında Ellison, film yapımcısı Joel Silver'dan sahilde yer alan 38 milyon dolarlık bir ev satın aldı. Yedi yatak odası ve sekiz banyonun yer aldığı mülkte, iki yatak odası ve iki banyosu daha olan müstakil bir misafir evi bulunuyor. 

Tarihi Beechwood Malikanesi

Ellison, 2010 yılında 10,5 milyon dolar ödeyerek satın aldığı Beechwood Konağı'nı bir sanat müzesine dönüştürmek için 100 milyon dolardan fazla harcama yaptı. Bir zamanlar Astor ailesine ait olan Tarihi Beechwood Malikanesi'nde Ellison'ın satın almasına kadar halka açık turlar düzenlenmekteydi. Bu arada Beechwood Malikanesi yakınındaki diğer mülklerin de Ellison ile ilişkilendirildiğini belirtelim. 

Incline Village mülkleri 

Ellison'ın, Tahoe Gölü'nün kuzey kıyısında yer alan ve milyarderlerin tercihi olan Incline Village, Nevada'da pek çok mülkü bulunuyor. Buradaki mülkler için harcadığı toplam tutarın 102 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Ellison'ın sahip olduğu tesisler arasında özel bir plaj, iki özel iskele, bir tenis kortu, bir havuz ve spa bulunmakta. Ellison Incline Village'da yer alan mülklerinden birini 60 milyon dolara satışa çıkardı. 

Kyoto'da tarihi bir villa 

Bunlara ek olarak Ellison'ın Japonya'nın Kyoto kentinde bahçeli tarihi bir villaya sahip olduğunu söyleyelim. Villanın 86 milyon dolara satışa sunulduğu belirtiliyor. Söz konusu mülk, Kyoto'daki bir Zen Budist tapınağı olan Nani-ii'nin arazisinde yer almakta. 

Jetler, arabalar ve deniz tutkusu 

Paylaşılan bilgilere göre; Ellison'ın ayrıca 75 milyon dolar değerinde Gulfstream G50 özel jeti, İtalyan yapımı SIAI-Marchetti S.211 askeri jeti ve hizmet dışı bırakılmış bir MiG-29'a sahip. Larry Ellison'ın sahip olduğu araçlar arasında bir Lexus LS (XF40), bir Lexus LFA, bir Acura NSX ve bir McLaren F1 yer almakta. 

Ellison'ın yaklaşık 2 yıl önce 160 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen Musashi isimli üst düzey bir yata sahip olduğu bilinmekte. Ellison'ın deniz tutkusu, spor aşkıyla birleşince başarılı iş insanı, 2000'li yılların başında yelkenli yarışlarına odaklanan BMW Oracle Racing'i kurdu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.