İnsan Kaynakları Dünyası’nın nabzını tutan New HR Summit, 25 Eylül 2024’te yani bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşti. Psylabs CEO'su Resul Tura, "İşe Alımın Geleceği: Beceri odaklı işe alımda veri ve teknolojiyi nasıl kullanıyoruz?" başlıklı oturumuyla New HR Summit sahnesindeydi.
Psylabs CEO'su Resul Tura, beceri odaklı işe alımının tanımını yaptı. Tura'nın aktardıklarına göre; beceri odaklı işe alım, işe alım ve yetenek yönetimi kararlarının özgeçmişlerden ziyade adayların sahip olduğu becerilere dayandırılması. Resul Tura, bir işi iyi şekilde yapıyorsa adayın kim olduğunun ve nereden geldiğinin önemi olmadığına dikkat çekti.
Becerileri, teknik beceriler ve kişisel beceriler olarak ikiye ayıran Resul Tura, teknik becerilerin eğitim, gelişim programlarıyla ve deneyim yoluyla kazanılabilen beceriler olduğunu belirttti. Kişisel beceriler ise iş ortamında sergilenen gözlemlenebilir davranışlar olarak karşımıza çıkıyor. Zorlu kısmın kişisel becerileri ölçmek ve yönetmek olduğunu belirten Tura, Psylabs olarak kişisel becerileri ölçen bir platform sunduklarını açıkladı.
Beceri odaklı işe alım ve yetenek yönetiminin, fırsat eşitliği sunduğunu, performansa odaklandığını belirten Resul Tura, bu yaklaşımın objektif araçlarla ölçülebileceğini ve aday havuzunu genişlettiğini sözlerine ekledi. Aday havuzunu genişletmek konusunda şirketlerin elit üniversitelere odaklandığında bu konuyu kaçırdığını ifade etti. Oysa sadece beceriye odaklanarak diğer üniversitelerden adaylar da havuza dahil oluyor.
Tura, kişisel beceri odaklı işe alımın ölçme ve optimizasyon adımları için ise Nartio ürününden bahsetti. Sahnede ürünün nasıl çalıştığını gösteren Tura, bu süreçleri adım adım anlattı. Hazır 100'den profil içinden modelin size önerdiği yetkinlikleri seçerek söz konusu yetkinlikleri insan müdahalesi olmadan ölçebiliyorsunuz.
Yetkinlik değerlendirmesi Türkçe, Rusça, Arapça dahil olmak üzere 10 faklı dilde gerçekleştirilebiliyor. Platform insan dahiliyeti olmadan 36 temel kişisel beceriyi ölçebiliyor. Platform, dünyada en çok seçilen yetkinlikleri ölçebiliyor. Arzu ederseniz, platformdan değerlendirilmesini istediğiniz yetkinlikleri siz de seçebiliyorsunuz.
Tura, platformun onbinlerce aday değerlendirme verisi kullandığını belirtti. Geleneksel bir vaka çalışmasında maksimum 40 ya da 50 veri noktası bulunduğunu belirten Tura, Nartio'da adayların onbinlerce veri noktasından geçtiğini dile getirdi. Platform topladığı verileri, onbinlerce kişilik veriyle kıyaslayıp yetkinlik puanına dönüştürüyor. Resul Tura, bu süreçte, kişilik, motivasyon, yetenek ve davranış parametrelerin tamamında veri toplanıp anlamlandırdığını ifade etti. Tura, platformda 1 Ocak'tan 25 Eylül tarihine kadar 500 bin adet uygulama yapıldığını ifade etti. Davranış parametresi ise 2880 tane veri noktasından geçiyor
Nartio raporlarının günler içinde tamamlanıp saniyeler içinde indirebildiğini belirten Tura, katılımcılarla yetkinlik ölçümlerinin kendilerini yansıttığına dair mutabakat oranının yüzde 98 olduğunu ifade etti. Nartio geleneksel değerlendirme yöntemlerine kıyasla yüzde 80'e varan düşük maliyet sunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap