SPK, Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına dair yeni düzenlemeler getirdi

SPK, Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına (GSYF) ilişkin yeni düzenlemeleri içeren “III-52.4 sayılı Tebliğ”de değişiklik yaparak Resmi Gazete'de yayımladı.
SPK, Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına dair yeni düzenlemeler getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına (GSYF) ilişkin yeni düzenlemeleri içeren “III-52.4 sayılı Tebliğ”de değişiklik yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Bu değişiklikler, girişim sermayesi yatırımlarını desteklemek ve sermaye piyasalarındaki bu yatırım aracıyla ilgili ekosistemin büyümesini sağlamak amacıyla getirildi.

Başlıca Değişiklikler Neler?

Fon Sepeti Yapısında GSYF'ler: Yatırım riskinin dağıtılması ve daha önce yatırım almış şirketlere tekrar yatırım yapılabilmesi amacıyla, GSYF'lerin fon sepeti yapısında ihraç edilmesine olanak tanındı. Bu düzenlemeyle fonun en az yüzde 80'inin diğer GSYF katılma paylarından oluşması şartı getirildi.

Yurt Dışı Yatırımlara İmkan: Türkiye’deki bağlı ortaklık veya iştiraklere sahip yurt dışı girişim şirketlerine yatırım yapılabilecek. Ayrıca, yurt dışındaki girişim şirketlerine yapılan yatırım sınırı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı. Bu oran, Fon’un katılma paylarına yurt dışındaki yatırımcıların sahip olması durumunda yüzde 100’e kadar yükselebilecek.

Türkiye Bağlı Ortaklık Şartı: Yatırım yapılan yurt dışı girişim şirketlerinin varlıklarının en az yüzde 51’inin Türkiye’de kurulu bağlı ortaklık veya iştiraklerden oluşması şartı getirildi.

Gayrimenkul Şirketleri ve Müteahhitlik Firmaları: Son yıllık finansal tablolarına göre aktif toplamının en az yüzde 40’ı gayrimenkul veya gayrimenkule dayalı varlıklardan oluşan şirketler ile esas faaliyet konusu müteahhitlik olan şirketlerin girişim şirketi olarak değerlendirilmeyecek. 

Yatırım Kısıtlamaları: GSYF’lerin fon toplam değerinin yüzde 25'ine kadar diğer GSYF'lere, yüzde 20'sine kadar borsada işlem görmeyen halka açık girişim şirketlerine ve yine yüzde 20'sine kadar yatırımcıların kontrolündeki şirketlere yatırım yapabilmesi sağlandı.

Fonların İhraç Şartları: GSYF’ler, diğer fonlar gibi şemsiye fon yapısında ihraç edilebilecek. Fon bilgilendirme dokümanlarının sadeleştirilmesi ve yatırımcılarla yapılacak fon ihraç sözleşmeleri gibi detaylar da düzenlendi.

Geçiş Süreleri: Mevcut fonlar, yeni düzenlemelere uyum sağlamak için 2025'e kadar süreye sahip olacak. Yatırımcılarla fon ihraç sözleşmelerinin tamamlanması için 30 Haziran 2025’e kadar, portföy sınırlamalarına uyum içinse 31 Aralık 2025’e kadar süre tanındı.

Bu düzenlemelerle girişim sermayesi ekosisteminin sağlıklı büyümesi ve yeni yatırım araçlarının yaygınlaşması hedefleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, girişim sermayesi yatırım fonlarına yönelik yapılacak yeni düzenlemeleri açıklamıştı. Buna göre GSYF'lerin, yurt dışında kurulmuş ve yatırımlarının çoğu Türkiye'de bulunan girişimlere yatırım yapabileceği bilgisi paylaşılmıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.