Meta Connect 2024 etkinliğinden neler bekliyoruz?

Yapay zeka ve artırılmış gerçekliğin ön planda olması beklenen Meta Connect 2024 etkinliğinde neler tanıtılabileceğine gelin birlikte bakalım. 
Meta Connect 2024 etkinliğinden neler bekliyoruz?

25 Eylül'de sanal olarak başlaması planlanan Meta Connect 2024 iki gün sürecek. Yapay zeka ve artırılmış gerçekliğin ön planda olması beklenen Meta Connect 2024 etkinliğinde neler tanıtılabileceğine gelin birlikte bakalım. 

Uygun fiyatlı Quest 3 varyasyonu: Quest 3S 

Doğru tahminleriyle tanınan Bloomberg'den Mark Gurman'ın aktardıklarına göre; Meta yükseltilmiş bir başlık yerine Quest 3'ün sadeleştirilmiş bir versiyonunu piyasaya sürecek. Quest 3S adlı bu sadeleştirilmiş versiyonun varlığı, Meta'nın kendi Quest Link uygulamasından sızan son görüntülerle doğrulandı. Meta Quest 3S ile Quest 3'e yakın bir deneyim sunmaya devam ederken, mevcut versiyondan çok daha ucuz olacak. Paylaşılan bilgilere göre; Quest 3S için 300 veya 400 dolarlık fiyat noktaları düşünülmekte. Böylece başlık, 2020'de piyasaya sürülmesinden çok sonra 299 dolar fiyatla ürün hattında kalan Quest 2'nin yerini alabilir.

Quest 3S, Quest 3 ve Quest 2 arasındaki büyük performans farkı nedeniyle zorluk yaşayan geliştiriciler için tasarlandı. Quest 3 benzeri Quest 3S sayesinde geliştiriciler, iki fiyat noktasında ölçeklenebilen oyunlar oluşturabilecek. Meta, yeni başlığın bazı modellerini herhangi bir kontrol cihazı olmadan piyasaya sürmeyi de düşünüyor, bu da fiyatın düşük olmasını sağlayacak. 

Artırılmış gerçeklik gözlüğü Orion 

Meta, Orion kod adlı artırılmış gerçeklik gözlüklerinden sizlere daha önce bahsetmiştik. Mark Zuckerberg'in çalışma ortamında da kadraja girdiğini gördüğümüz Orion, hipsterların tarzını andıran bir tasarıma sahip. Orion gerçek dünyayı normal bir gözlük gibi görmenizi sağlarken, gerçekliğinizin üzerine holografik görüntüler yerleştirebilir. Bu anlamda Orion'ın Magic Leap ve Microsoft'un HoloLens'i ile benzeştiğini söyleyebiliriz. Ancak Orion, bu cihazlardan çok daha az hantal görünüyor. Zuckerberg'ün aktardıklarına göre; şirket, tam holografik gözlüklerin prototip versiyonunu göstermeye neredeyse hazır. Bu ürünü geniş çapta satmayı planlamayan şirket, prototipi satmak yerine tam tüketici versiyonunu oluşturmaya odaklandı. 

Meta Connect 2022'de Zuckerberg, şirketin AR gözlüklere dair vizyonunu açıklarken, bilek tabanlı ilgi çekici bir kontrolör de tanıtmıştı. Meta CTO'su Andrew Bosworth geçen yıl yaptığı açıklamada söz konusu prototipin bugüne kadarki en heyecan verici prototip olarak tanımlamıştı. Bosworth'a göre; bu prototip tüketici elektroniği alanında, bir tür olarak şimdiye kadar Meta'nın ürettiği en gelişmiş şey. 

Yapay zeka özellikleri

Meta, bu yaz GPT-4o ve Claude 3.5 Sonnet'ye meydan okuyan açık yapay zeka modeli Llama 3.1 405B'yi tanıttı. Llama 3.1 model serisinde 8B ve 70B ağırlıklarında iki model daha yer almaktaydı. Etkinlikte hem Quest başlıklarında ve Ray-Ban akıllı gözlüklerinde daha fazla yapay zeka özelliği tanıtılması mümkün. Meta, cihazlara Llama 3.1 büyük dil modelini (LLM) uygulayarak, cihazlardaki mevcut özellikleri nasıl geliştirdiğini öne çıkarabilir. Llama 3.1'in önemli ölçüde geliştirilmiş çeviri, matematik ve genel bilgi yetenekleriyle dikkat çekiyor. Meta'nın Ray-Ban akıllı gözlüğünde Llama 3.1 tarafından desteklenen yeni yapay zeka yetenekleri sunması olası. Öte yandan cihazın sınırlı işlem gücü ve pil ömrünü düşünürsek, güncellenmiş bir modelde daha iyi özellikler sunulabileceğini söyleyebiliriz. 

Meta'nın yol haritasından öne çıkanlar 

Meta'nın sızan yol haritasına göre şirket önümüzdeki yıl yeni bir çift Ray-Ban akıllı gözlük çıkarmayı planlıyor. Bu yeni Ray-Ban akıllı gözlüğe mevcut kamera, hoparlör ve mikrofonun yanı sıra küçük bir dahili ekran eklenecek. Bu modeli ise 2027 yılında Meta'nın ilk tüketicilere yönelik AR gözlüğü takip edecek. Bu anlamda bu yıl bir tür konsept cihaz göreceğimizi söyleyebiliriz. Bununla beraber Meta'nın geliştiricilere kendi AR deneyimlerini oluşturabilmeleri için bir yol sunması gerekeceğini belirtelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.