Sınıf III ortodontik problem, dişlerin ve çenelerin uyumsuzluğu ile ilgili bir durum olarak biliniyor. Ortodontik sınıflama sisteminde, dişlerin ve çenelerin nasıl hizalandığını belirlemek için kullanılan bir yöntem olarak görülüyor.
Sınıf III maloklüzyon, genellikle genetik faktörlerden kaynaklanır ve tedavi edilmezse yüz estetiğini ve ağız sağlığını etkiliyor. Erken teşhis ve tedavi, bu tür sorunların daha ciddi hale gelmeden çözülmesine yardımcı oluyor. Skelettal Sınıf III maloklüzyonun teşhisindeki doğruluk, ortodontistlerde bile yüzde 53 ile yüzde 72 arasında değişiyor. Erken teşhis, bu tür problemleri daha uygun ve etkili bir şekilde tedavi etmeye yardımcı oluyor.
Mevcut ortodontik muayene yöntemleri, teşhis koymak için ortodontistin genellikle en az 3 X-ray filmi, 8 fotoğraf ve iki model almasını gerektiriyor. Bu yöntemler geniş çaplı tarama için etkili değil. Çünkü 7 yaş altındaki çocukların bu filmlerle radyasyona maruz kalması, sağlık açısından riskli olabiliyor. Bu nedenle, mevcut yöntemler tarama amacıyla kullanılamıyor.
Bu noktada yapay zeka destekli mobil uygulama Orthodontist çözüm sunuyor. Uygulama, ortodontik sorunları erken teşhis etmeye yardımcı olan bir sağlık çözümü olarak konumlanıyor. Bu uygulama, cep telefonlarından kolayca erişilebilen bir platform sunarak bu tür sorunların erken aşamalarda tespit edilmesine yardımcı oluyor.
Uygulama, Tuğba Önal Süzek ve Banu Kılıç tarafından 2021 yılında hayata geçirildi. Kurucu üyeler dahil ekip 4 kişiden oluşuyor.
Fikir 2020'de çıktı
Uygulamanın ilk fikri 2020 yılında ortaya atıldı. Sıfırdan özel olarak geliştirilmiş bir makine öğrenmesi algoritması kullanılıyor. Bu algoritma, retrospektif olarak doğrulanmış veri setleri ile eğitilerek doğruluğu artırılmış ve geliştirme süreci devam ediyor.
2023 yılında beta sürümü, 600'den fazla kullanıcı ile test edildi. Bu testlerin sonucunda, uygulamanın doğruluk oranı yüzde 80'in üzerinde olarak uluslararası Q1 bilimsel dergide yayımlandı. Uygulama şu ana kadar 25'ten fazla ülkeden indirildi. Ancak ürün geliştirilme aşamasında olduğu için henüz geniş çaplı bir pazarlama yapılmadı.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi TTO ve Muğla Sıtkı Koçman TTO ile yürütülen iş birlikleri sonucunda, iki yurt içi ve iki yurt dışı patent başvurusu başarıyla tamamlandı. Ancak uygulamanın doğruluk oranını artırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, uygulamanın piyasaya sürülmeden önce son haliyle kullanıcı dostu ve etkili olmasını sağlamak için geliştirme süreci sürdürülüyor.
Hedefler neler?
Şu ana kadar yatırım almamış olan uygulama, yakın zamanda 500 bin euroluk yatırım turuna çıkmayı planlıyor. Avrupa Birliği fonları ve sağlık inovasyonu destekleri ile büyümeyi hedefliyor. Ayrıca 7-10 Ocak 2025 tarihlerinde ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenecek olan dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’te İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle yatırımcılarla buluşacak 35 Türk şirketi arasında seçildi.
Dünya genelindeki ortodonti klinikleri yoğun programlarla sınırlı zamana sahip. Bu nedenle, ortodontistler, sorun hakkında önceden bilgi sahibi olan ve yönlendirilmiş hastaları görmeyi tercih ediyor. Uygulama, ortodontik sorunları belirlenen ve bilgilendirilen hastalar için diş hekimine ve ortodontiste kolayca ulaşmalarını sağlayan bir rehberlik sunuyor. Ayrıca hastanın tedavi öncesi işlemlerinin bir uzman olmayan diş hekimi tarafından tamamlanmış olması gerekiyor.
6 ay içinde genel popülasyona sunulan ücretsiz versiyonun tanınırlığını artırmak ve ardından mevcut back-end altyapısı hazır olan ücretli versiyon ile kişiye özel doğruluk bilgisi sunmak hedefleniyor. Eğer iskeletsel bir problem saptanmazsa, bu bilgi kullanıcıya ücretsiz olarak sunulacağı; iskeletsel ortodontik problemler tespit edildikten sonra ise ayrıntılı teşhis bilgisinin ücret karşılığında paylaşılacağı belirtiliyor.
Kullanıcılar, teşhis hakkında genel bilgi aldıktan sonra uygulama üzerinden ortodonti uzmanına danışma imkanı bulabilecek ve danışma ücretleri, oluşturulan pazar yeri sisteminde hekimler tarafından belirlenecek.
Orthodontist'in bir diğer hedefi, 7-12 yaş arasındaki çocukların ebeveynleri tarafından ön muayene amacıyla kullanılmasını sağlamak. Bu sayede riskli ve maliyetli cerrahi müdahaleler yerine, daha düşük maliyetli ortopedik cihazlarla tedavi şansı sunulacak ve dar gelirli bireyler için önemli bir fırsat sağlanacak. Ayrıca, belirlenen hastaların diş hekimi ve ortodontistlere harita üzerinde kolayca erişmelerini, yol tarifi almalarını, randevu oluşturmalarını ve mesaj yoluyla iletişim kurmalarını sağlamak hedefleniyor. Haritada yer almak ve kolay randevu hizmetinden yararlanmak isteyen diş hekimleri ve ortodontistler, geri bildirimler doğrultusunda sosyal medya bilgileri ve hasta geri bildirimleri gibi ek hizmetler için ücret ödeyebilecek.
Uzun vadede, uygulamanın tüm dünyada ortodonti uzmanlarının hastalarıyla buluşmak için tercih ettiği bir platform olması hedefleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap