OpenAI, 150 milyar dolar değerleme ile 6,5 milyar dolar yatırım arıyor

OpenAI, yatırımcılardan 150 milyar dolar ön değerleme ile 6,5 milyar dolar yatırım almaya çalışıyor.
OpenAI, 150 milyar dolar değerleme ile 6,5 milyar dolar yatırım arıyor

Bloomberg'in haberine göre OpenAI, yatırımcılardan 150 milyar dolar ön değerleme ile 6,5 milyar dolar yatırım almaya çalışıyor. Söz konusu haber, OpenAI'ın milyarlarca dolarlık yeni bir finansman turu için görüşmelerde bulunduğuna dair söylentilerin ilk kez ortaya çıkmasından yaklaşık iki hafta sonra geldi.

O dönemde CNBC'ye konuşan kaynaklar OpenAI'ın 100 milyar dolardan fazla bir değerleme peşinde olduğunu söylemiş ancak kesin bir rakam paylaşmamıştı. Şimdiye kadar, şirketin toplamayı umduğu kesin meblağ hakkında da bir bilgi yoktu. Ancak ağustos sonunda yayınlanan bir raporda Thrive Capital'ın 1 milyar dolarlık bir katkı ile yatırıma öncülük etmeyi planladığı belirtilmişti. Thrive Capital, bu yılın başlarında mevcut OpenAI yatırımcılarından 86 milyar dolar değerleme üzerinden hisse satın almıştı.

Microsoft'un da bu tura katılacağına inanılıyor. Şirket şimdiye kadar OpenAI'a yapay zeka araştırmalarını desteklemek için yaklaşık 13 milyar dolar değerinde sermaye sağladı. Kısa süre önce OpenAI ile bir ürün ortaklığı imzalayan Nvidia ve Apple da tura katılabilir. Şirketin sermaye topladığı yüksek değerleme, yatırımcıların yeni nesil büyük dil modeline duyduğu güvene işaret ediyor.

Strawberry olarak bilinen modelin iki hafta içinde kullanıma sunulması bekleniyor. GPT-4o'dan daha gelişmiş akıl yürütme yeteneklerine sahip olduğuna inanılan modelin matematik problemlerini çözme ve kod üretme gibi görevlerde daha iyi olacağı düşünülüyor.

Strawberry'nin soruları yanıtlamasının diğer LLM'lerden önemli ölçüde daha uzun sürdüğü bildiriliyor. Bu da daha fazla donanım kaynağı gerektirebileceğini ve model piyasaya sürüldükten sonra OpenAI'ın çıkarım maliyetlerini artırabileceğini gösteriyor. OpenAI'ın almayı planladığı yatırım, bu noktada ek masrafları daha kolay karşılamasına yardımcı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.