Global ödeme teknolojileri şirketi Mastercard’ın, ülkemizdeki fintech girişimlerinin yatırım bulmalarını kolaylaştırmak, potansiyel müşteriler ve iş ortakları ile bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla kurulan Lighthouse projesini konuşmak üzere, Mastercard Danışmanlık EEMEA Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Muin Öztop ile bir araya geldik.
Muin Öztop, Mastercard'ın Lighthouse programının ilk olarak 2018'de Nordik ve Baltık ülkelerinde hayata geçirildiğini söyledi. 200'den fazla girişime yetkinliklerini artıracak program sunduklarını ve bu girişimleri daha sonra yatırımcılarla ve iş ortaklarıyla tanıştıracakları bir platform oluşturduklarını sözlerine ekledi. Muin Öztop, programı Türkiye'de de yaygınlaştırmaya karar verdiklerini belirtti.
Pazarda girişimlerin karşılaştığı sorunlara da değinen Öztop, Türkiye'de çok yaratıcı ürünler çıkaran girişimlerin bulunduğunu, ancak bu girişimlerin ürünlerine çok fazla odaklandıklarını ve bütün fikirlerini ürün geliştirmeye harcadıklarını belirtti. Girişimlerin ürünü ölçeklendirme, daha sürdürülebilir bir iş modeli kurma ve bunları doğru satış kanallarına konumlama konusunda zorluk yaşadığını söyleyen Muin Öztop, Lighthouse projesi ile girişimlerin bu problemlerine çözüm bulmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi ve ayrıca girişimlere ihtiyaç duyan iş ortaklarının ihtiyaçlarını düşündüklerini açıkladı.
Muin Öztop tarafından paylaşılanlara göre Mastercard'ın Lighthouse program ortakları, bankalar, fintech'ler, kısacası Mastercard'ın birlikte çalıştığı tüm finansal kuruluşlar. Aynı zamanda Lighthouse kapsamınla belirli stratejik iş birlikleri gerçekleştirildi. Mastercard aynı zamanda yatırımcı ortaklarla, Lighthouse projesinde yer alan fintech'lerin yatırım almasını da kolaylaştırmayı hedefliyor.
Lighthouse'u diğer hızlandırma programlarından özelliklerden biri, Mastercard deneyiminin girişimlere aktarılacak olması. Aynı zamanda seçilen girişimlere Mastercard'ın üst düzey yöneticileri tarafından haftalık koçluk sağlanacak. Bu noktada girişimlerin iş modelleri test edilecek, ne kadar ölçeklendirilebileceği görülecek ve girişimler global arenaya nasıl sunulabileceklerini öğrenecekler. Girişimler, bu süreçte Mastercard'ın iş ortaklarıyla ve yatırımcılarla tanışacaklar.
Muin Öztop'un paylaştığı bilgilere göre Lighthouse programına katılacak girişimlerin, finansal hizmetler kuruluşlarına değer katacak, onların iş modellerini zenginleştirecek herhangi bir dikeyde olması yeterli. Girişimlerin ayrıca ölçeklendirebilir ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra Lighthouse programına katılacak girişimlerin halihazırda canlı bir ürünü olmalı.
Lighthouse ilk etapta 6 girişime açılacak, daha sonra girişim sayısının artırılması hedefleniyor. Bunun dışında ise girişimlerin dikeylerinin genişletilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilk hedef, girişimleri başarıyla mezun etmek, onları Mastercard'ın iş ortaklarıyla tanıştırmak ve aynı zamanda girişimlerin yetkinliklerini artırmak. Mastercard'ın global ekosistemine girişimleri dahil edebilmek de Mastercard'ın hedefleri arasında.
Lighthouse programına başvurmak isteyen girişimler, eylül ayının sonuna kadar Mastercard Türkiye Lighthouse (turkiyelighthouse.com) web sitesi üzerinden bunu gerçekleştirebilecekler.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap