Yapay zeka araçlarına gösterilen ilgi artmaya devam ederken, geliştiricilerin App Store ile ilişkisi de bu iklimde değişmeye devam ediyor. Bunun farkında olan Apple ise geliştiricilere yönelik Apple Intelligence özellikleriyle ortama ayak uydurmaya çalışıyor.
Apple Intelligence'ın sunduğu özellikleri dün iOS 18'in öne çıkan özellikleri başlıklı yazımızda aktarmıştık. Haziran ayında gerçekleşen WWDC etkinliğinde Apple, geliştiricilerin Apple Intelligence ve Siri'den nasıl faydalanabileceğini dile getirmişti. Şirket, etkinlikte tanıttığı yeni özelliklerle uygulamaların hem Siri hem de Apple Intelligence ile daha derinlemesine bağlantı kurabileceğini vurgulamıştı.
Siri'deki yeni yetenekler
Siri'de yapılan güncellemeler kapsamında geliştiriciler ek bir çalışma yapmadan bir uygulamanın menüsünden Siri'nin herhangi bir öğeyi çağırmasına imkan tanıyor. Örnek vermek gerekirse; kullanıcılar, Siri'den hazırlanan slaytlarda sunum notlarını göstermesini isteyebilir.
Bununla birlikte Siri, sayfada görüntülenen herhangi bir metne erişebilecek. Böylece Siri, kullanıcıların ekranlarında bulunanlara atıfta bulunabilirken, bunlara göre hareket edebilecek. Mesela bir yakınınızın doğumgününü kutlamak için hatırlatıcılara bakıyorsanız, “FaceTime yap” dediğinizde Siri kimi araması gerektiğini biliyor.
Apple Intelligence ile sunulan araçlar
Apple, Siri'deki yeni yeteneklerin ötesinde geliştiricilere Apple Intelligence'ı kendi uygulamalarında kullanabilmeleri için araçlar da sağlıyor. WWDC'de şirket, Apple Intelligence'ın ilk olarak Kitaplar, Tarayıcılar, Kameralar, Belge okuyucular, Dosya yönetimi, Günlükler, Posta, Fotoğraflar, Sunumlar, Elektronik Tablolar, Beyaz Tahtalar ve Kelime işlemciler gibi belirli uygulama kategorilerinde kullanıma sunulacağını açıklamıştı. Apple'ın bu yetenekleri, ilerleyen dönemde App Store'daki tüm geliştiricilere açması bekleniyor.
Yapay zeka işlevi, App Intents framework'ünün üzerine inşa edilecek. Hedef, kullanıcıların Siri ile yalnızca uygulamalarını açmanın ötesinde uygulamaları kullanmak için de Siri ile etkileşime girmesi. Böylece kullanıcılar yerine getirmek istediği görevi sadece Siri'ye söyleyerek bir uygulamanın menülerinde dolaşmak zorunda kalmayacak. Bu bağlamda Siri'den fotoğrafınıza bir fotoğraf düzenlemesi uygulamasında filtre uygulamasını isteyebileceksiniz. Ayrıca uygulamalar arasında da işlem yapabileceğinizi belirtelim. Böylece Siri'den düzenlenen fotoğrafı Notlar gibi başka bir uygulamaya taşımasını isteyebileceksiniz.
Bunun yanı sıra iPhone'un arama özelliği Spotlight, uygulama varlıklarını dizinine dahil edecek. Bu sayede Spotlight uygulamalardaki verileri arayabilirken, Apple Intelligence da fotoğraflar, mesajlar, dosyalar ve takvim etkinlikleri dahil olmak üzere pek çok öğeyi anlayabilecek.
Özetle kullanıcılar, ChatGPT'ye benzer bir deneyimle, Siri aracılığıyla konuşarak veya komut yazarak uygulamayla etkileşime girebilecek. Üstelik OpenAI ortaklığı sayesinde Siri, cevabı bilmediği sorguları ChatGPT'ye devredebilecek. iPhone 16 serisindeki görsel arama özelliği ise kullanıcıların yan taraftaki yeni Kamera Kontrol düğmesine dokunarak hem OpenAI'nin sohbet robotuna hem de Google Arama'ya erişmelerine imkan tanıyor. Yani kullanıcıların kadraja aldığı görüntüler, bir sorguya dönüştürecek. ChatGPT entegrasyonunun yanı sıra Siri'nin uygulamaları sesli komutlarla kolayca erişilebilir hale getirmesi, yüzde 30 komisyondan kaçan geliştiriciler için App Store'u yeniden ilgi odağı haline getirebilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap