Teknoloji şirketi Google, global ölçekte düzenleyici ve rekabet baskılarıyla karşı karşıya kalıyor. Court of Justice of the European Union yani Avrupa Birliği Adalet Divanı, şirketin kendi alışveriş arama sonuçlarını rakiplerin önüne geçirme uygulamasının haksız ve ayrımcı olduğuna karar verdi. Mahkeme, 2017 yılında Google’a verilen 2,4 milyar euroluk cezanın doğru olduğunu onayladı.
Mahkeme, Google’ın kendi alışveriş hizmetlerini diğer hizmetlerden üstün göstermesinin adil olmadığını ve rekabeti bozduğunu belirtti. Bu karar, Google’ın daha önce 2017’de aldığı cezanın geçerliliğini onayladı. Şirketin, kendi ürünlerini ve hizmetlerini diğerlerinin önüne koyma uygulamaları Avrupa’daki rekabet kurallarına aykırı bulunuyor.
Google, bu cezanın dışında şu anda iki büyük ceza ile daha karşı karşıya. Bunlardan biri, Google’ın Android işletim sistemi ile ilgili olarak verilen 4,3 milyar euroluk rekor ceza. Diğeri ise, Google’ın dijital platformlarda kendi ürünlerini öne çıkarma uygulamalarını içeren Digital Markets Act yani Dijital Pazarlar Yasası'na uyup uymadığının incelendiği bir soruşturma.
Dijital Pazarlar Yasası büyük teknoloji şirketlerinin kendi ürünlerini rakiplerine göre avantajlı hale getirmelerini yasaklıyor. Google, bu yasaya uyum sağlamak için bazı değişiklikler yaptı, ancak düzenleyiciler hâlâ bazı eksiklikler bulunduğunu belirtiyor.
Nasıl başlamıştı?
2015 yılının Nisan ayında Avrupa Birliği yasalarının yürütmesinden sorumlu organ olan Avrupa Komisyonu Google aleyhine yapılan şikayetlere yönelik soruşturmasını tamamlayarak şirket hakkında dava açma sürecini başlatmıştı.
Avrupalı firmalar, Google’ın arama motoru pazarında sahip olduğu üstünlüğü Google+ gibi diğer Google servislerine trafik yaratmak için kullandığını, bu yolla planlı olarak rakiplerine karşı haksız rekabet avantajı yarattığını iddia etmişti. Üstelik şikayetler arasında Google’ın rakip sitelerin içeriğini arama sonuçlarından çıkardığı iddiası da yer almaktaydı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap