Good Sanitation Company, Faruk Eczacıbaşı ve Founder One'dan 450 bin dolar yatırım aldı

Good Sanitation Company, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ile Etki Girişimi Sermayesi Yatırım Fonu Founder One'dan yatırım aldı.
Good Sanitation Company, Faruk Eczacıbaşı ve Founder One'dan 450 bin dolar yatırım aldı

Temiz su, sanitasyon ve hijyen teknolojilerini herkes için erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan ve özellikle de deprem gibi afetler sonrasında bu konularda ortaya çıkan büyük ihtiyacı karşılamayı hedefleyen Good Sanitation Company (GSC), Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kuruldu.

Kurucuları arasında Dilek Turan, Halil İbrahim Kemaneci, Boğaç Şimşir, Erdem Akan ve Metin Salt gibi isimlerin bulunduğu Good Sanitation Company’nin ilk destekçileri ise, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ile Etki Girişimi Sermayesi Yatırım Fonu Founder One oldu.

GSC, aldığı 450 bin dolar tohum yatırımla ürün geliştirme çalışmalarına başladı.

6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketi sonrasında bölgeye giderek afetzedelerin yanı sıra doktorlar, gönüllüler, STKlar ve kamu kuruluşlarıyla bölgedeki ihtiyaçlar üzerine saha çalışmaları yürüten kurucu ekip, en temel insani ihtiyaçlardan olan temiz su, tuvalet ve kişisel hijyen imkanlarına erişimin yetersiz olduğunu, özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlıların olumsuz koşullardan etkilendiğini, bu sebeple pek çok sağlık probleminin de ortaya çıktığını gördü. Bunun üzerine afetler, acil durumlar, göçler gibi geçici kullanım koşullarına özel olarak tasarlanmış 400 kullanıma kadar kendi kendine yeterli, mobil bir sanitasyon ünitesi geliştirmek için kolları sıvadı.

Depremin özellikle ilk günlerinde bölgede bulunan herkesin 100 yıl önceye geri dönerek çok temel bir insani ihtiyacı ilkel koşullarda karşılamaya çalıştığını, çünkü bu duruma bir hazırlık olmadığını belirten GSC CEO’su Dilek Turan, “Afetzedeler yarı yıkılmış evlerine girip hayati risk aldılar, kadınlar sadece geceleri uygun bir yer bulup nöbetleşe ihtiyaçlarını giderdiler ve bunları bize anlatırken ağladılar, biz de onlarla ağladık, yaşlılar tuvalete gitmemek için ilaçlarını bile almaktan çekindi, kronik rahatsızlıklar arttı, doktorlar iki hasta arasında ellerini bile yıkayamadı...Duyduğumuz, gördüğümüz o kadar çok hikaye var ki... Dileğimiz elbette bu tür afetleri tekrar yaşamamak, ancak ne yazık ki ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı ve iklim krizi nedeniyle yaşanabilecek felaketlere karşı kırılgan bir bölgede bulunduğu için bu tür olayların tekrarlanabileceğini biliyoruz. EM-DAT verilerine göre de dünya genelinde her yıl ortalamada 175 milyon insan afetlerden etkileniyor ve bu sayının ne yazık ki artacağı öngörülüyor. Önemli olan hazırlıklı olmak ve pek çok kuruluşla işbirliği içerisinde bu tür felaketleri en hafif etkiyle atlatabilmek. Biz de ekip olarak afetler başta olmak üzere daha birçok uygulama alanında kolay ve uygun koşullarda; temiz su, sanitasyon ve hijyene erişilebilirliği sağlamak için yola çıktık” diye konuştu.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, GSC’nin odaklandığı konunun önemini ve girişime verdiği desteği “Doğal afetlerin hiç konuşulmayan, hatta ikinci plana atılan hijyenik sorunlarını deneyimleyenler, kamuoyundan daha iyi bilirler. 1999 ve 2023 depremlerinde yaşadığımız acılar, bize sahip olduğumuz kaynakları ve teknolojileri akılcı kullanarak afetlere hazırlanmanın önemini gösterdi. Afet ortamında yaşanan büyük zorlukları çözmek için yenilikçi yaklaşımlar gösteren sosyal girişimleri destekleyecek mekanizmaları arttırmalıyız. GSC, deneyimli ekibiyle afet sonrası çok kritik ihtiyaçlardan biri olan güvenilir sanitasyon ve hijyen konusuna odaklanıyor. Geliştirecekleri ürünün yalnız afetlerde değil, genel sanitasyon ihtiyaçlarına yönelik dünyanın önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunacağına inanıyorum.” sözleriyle ifade etti.

Founder One Genel Müdürü Ali Şahin ise “Good Sanitation Company bu tehdide karşı yenilikçi çözümler sunarak temiz su, sanitasyon ve hijyen teknolojisini herkes için erişilebilir kılarak katkıda bulunuyor. Bu yatırım sadece finansal bir getiri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal bir değer yaratma ve insan hayatını koruma misyonumuzu da destekliyor. Afet bölgelerinde hijyenik şekilde sanitasyon ortamının oluşturulmasında ve aynı zamanda enfeksiyonların hızla yayılmasının önüne geçilmesinde önemli bir rol oynayacağına ve daha hijyenik yaşam alanları oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. “ dedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.