Çok kapsamlı işe alım süreçleri çoğu zaman hem adaylar hem de karar vericiler için bir mesele haline gelebiliyor. Birden fazla aşamadan geçen adayları tek tek değerlendiren işe alım ekiplerine kolaylık sağlayacak 5 yapay zeka destekli işe alım aracını sizler için derledik.
Eightfold
İş ilanlarını en nitelikli adaylarla eşleştiren bir işe alım aracı olan Eightfold, aday profillerini anonimleştirerek işe alım sürecindeki bilinçsiz önyargıları azaltmaya yardımcı oluyor. Aracın yapay zekası, geleneksel anahtar kelime taramasını gölgede bırakacak şekilde becerileri ve potansiyeli anlıyor. Sadece özgeçmişteki moda kelimeleri aramak yerine, adayların tüm yetkinliklerini ve deneyimlerini haritalamak için daha derine iniyor. Böylece nitelikli adayları kaybetmenizi imkansız hale getiriyor.
İşverenler, ister bilinçsizce cinsiyete göre tarama yapmak ister tercih edilmeyen bir özelliğe sahip birini elemek olsun, anlık yargılarda bulunmak yerine yalnızca becerilere ve potansiyele odaklanabilir. Eightfold'un içerisindeki Project Marketplace, şirket içi hareketlilik için kullanışlı. Çalışanlar şirket içindeki açık projelere göz atabilir ve becerilerine en uygun olanlarla otomatik olarak eşleştirilebilir. Yöneticiler de projeleri için gereken uzmanlığa sahip personeli kolayca bulabilir ve davet edebilir.
HireVue
HireVue, şirketlerin işe alım süreçlerini kolaylaştırmalarına yardımcı olan yapay zeka destekli bir video mülakat platformu. İsteğe bağlı video mülakat özelliği, adayların önceden belirlenmiş sorulara verdikleri yanıtları istedikleri zaman kaydetmelerine imkan tanıyarak bu yanıtların daha sonra HireVue'nun algoritmaları tarafından analiz edilmesini sağlıyor.
Geçmişte, HireVue'nun yapay zekası yüz ifadelerini ve vücut dilini inceleyerek coşku ve güven gibi nitelikleri ölçmeye çalışıyordu. Ancak bu yaklaşım, fiziksel ipuçları ve iş performansı arasında kanıtlanmamış korelasyonları öne çıkardığı için eleştirilere neden oldu. Buna karşılık HireVue da bu tür tartışmalı analizlerden uzaklaştı.
Şirket şimdi yapay zeka ile video yanıtlarının metin transkriptlerini değerlendirmeye odaklanıyor. Anahtar kelimeleri, dil kalıplarını ve ekip çalışmasıyla ilgili soruları yanıtlarken “ben” yerine “biz” kullanımı gibi göstergeleri tarıyor. Şirketler, yapay zekanın puanlamasına göre adayları otomatik olarak ilerletmek ya da reddetmek için filtreleme kurallarını yapılandırabilir veya yalnızca insan incelemesi için içgörüler sağlayacak şekilde ayarlayabilir.
HireVue'nun paketi ayrıca yapılandırılmış mülakatlar oluşturmak, oyun tabanlı psikometrik testler ve teknik değerlendirmeler uygulamak, otomatik planlama yetenekleri ve adaylarla etkileşim kurmak için bir konuşma yapay zekası sohbet robotu için araçlar içeriyor. Binden fazla role özel işe alım kılavuzuna sahip olan HireVue’nun amacı, yüksek hacimli işe alımlar için kolaylaştırılmış, uçtan uca bir platform sağlamak olduğundan bazı adaylar video mülakatlarını kişiye özel bulmayabilir.
Paradox
İletişime dayalı yapay zeka yazılımı sunan Paradox, şirketlerin en iyi yetenekleri işe almalarına ve onlarla etkileşim kurmalarına yardımcı oluyor. Şirketin en önemli ürünü olan Olivia, adaylarla geniş kapsamlı ve gerçekçi konuşmalar yapmak için tasarlanmış bir İK sohbet robotu ile öne çıkıyor. Adayları taramak, mülakatları planlamak veya aynı soruyu defalarca kez yanıtlamak olsun, Olivia her şeyi hallediyor.
Yüzden fazla dilde adayların sorularını yanıtlayabilen Olivia, ilk bakışta işe alım sürecine dostça ve insani bir dokunuş katmanın akıllıca bir yolu gibi görünüyor. Olivia, adaylara başvurular, zamanlama ve ilk incelemeler sırasında rehberlik ederken ileri düzeyde deneyim sağlıyor.
Bu sayede Paradox, adayları sohbet deneyimi aracılığıyla ifade ettikleri deneyimlerine ve tercihlerine göre ilgili açık pozisyonlarla akıllıca eşleştirmek için yapay zekadan yararlanıyor. Olivia, eşleşen adayları temel niteliklere göre otomatik olarak tarayabilir ve SMS, WhatsApp, Facebook Messenger aracılığıyla gündelik karşılıklı görüşmeler yoluyla ilk görüşmeleri gerçekleştirebilir.
Olivia adayları eledikten sonra, takip görüşmelerini verimli bir şekilde planlamak için iletişim yeteneklerini kullanıyor. Adayların ve mülakatı yapanların programlarına uygun olan zamanları buluyor, toplantının ayrıntılarını onaylıyor ve hatta yeniden planlama taleplerini yerine getirebiliyor.
Olivia'nın yanı sıra Paradox, işe alım öncesi değerlendirme uygulaması Traitify ile yapay zekayı kullanıyor. Bu araç, adaylara tamamlanması iki dakikadan az süren görüntü tabanlı bir test sunuyor. Zaman alan ilk kuruluma rağmen hızlı müşteri desteği ve yüzden fazla yerel entegrasyonu ile Paradox, listemize öne çıkan araçlardan biri olarak giriyor.
Skillate
Skillate, işe alımları hızlı, basit ve zihni yoran bir angarya olmaktan çıkaran gelişmiş bir karar verme platformu. Workday ve SmartRecruiters gibi popüler ATS platformlarıyla entegre olan Skillate’in bir diğer artısı da kolay bir arayüze sahip olması.
Skillate, en başından itibaren akıllı bir işe alım ortağı olarak hareket ediyor ve uygun adayların ilgisini çekmek için iş tanımlarında proaktif olarak iyileştirmeler öneriyor. Aracın yapay zekası 120 milyondan fazla profil üzerinde eğitildi. Böylece aracın geniş bilgi tabanı detaylı öneriler almanızı sağlıyor.
Her bir özgeçmişi manuel olarak taramak için günler, hatta haftalar harcamak yerine, bu işleri üstlenen Skillate'in yapay zeka eşleştirme motorunu kullanabilirsiniz. Araç, başvuruları rolle ilgisine göre ayrıştırıyor ve sıralıyor. Anahtar kelimelerin ötesine geçerek temel yetkinlikler, sektör deneyimi ve eğitim soyağacı gibi verilerin çıkarılması oldukça önemli.
Skillate'in ön eleme sohbet robotu işleri bir adım öteye taşıyarak adaylarla otomatik görüşmeler yapıyor. Bu sayede araç, ihbar süreleri, maaş beklentileri ve yer değiştirme istekliliği gibi ek önemli bilgileri topluyor. Kısacası adaylara ulaşmanıza gerek kalmadan her adayla ilgili çok yönlü bir görüş almanızı sağlıyor. Böyle bakıldığında aracın, hızlı bir şekilde bilinçli kararlar vermenize imkan tanıdığı söyleyebiliriz. Zamanınızı ise angarya işler yerine gerçekten işe alacağınız adaylara ayırabiliyorsunuz.
Teamtailor
Teamtailor, akıllı otomasyonlarla işe alım sürecini kolaylaştırmak söz konusu olduğunda etkileyici bir performans sergiliyor. Akıllı Zamanlama özelliği, siz ve ekibiniz için en uygun zamanları öneriyor. Bu sayede mülakat planlamasındaki tahminleri ortadan kaldırarak adaylara uygun zaman aralıklarından seçim yapmalarını sağlıyor. Smart Move ile adayları belirli kriterlere göre işe alım sürecinde otomatik olarak ilerletebiliyorsunuz. Ayrıca araç, özelleştirilebilir tetikleyiciler, anket gönderme ve aday profillerini paylaşma gibi görevleri otomatikleştirmenize olanak tanıyor.
Teamtailor'un öne çıkan Co-pilot yapay zeka asistanı, iş tanımları hazırlayabiliyor, özgeçmişleri tarafsız bir şekilde özetleyebiliyor, mülakat soruları önerebiliyor, video mülakatlarını gerçek zamanlı olarak yazıya dökebiliyor ve özel aday geri bildirimi sağlayabiliyor. Co-pilot sayesinde, zaman kaybetmeden doğru verilerle işiniz için en uygun adayı seçebilirsiniz.
Teamtailor'un öne çıkan özelliklerinden bir diğeri de güçlü kariyer sitesi oluşturucusu. Kullanıcı dostu sürükle ve bırak arayüzü sayesinde, kendi işveren markanızı gerçekten sergileyen görsel dikkate değer web siteleri oluşturabilirsiniz. Hepsinin ötesinde, bu kariyer siteleri aday dönüşümü için optimize edilmiş durumda.
Teamtailor birçok alanda üstün olsa da, bazı sınırlamaları da mevcut. Aslında aracın analitik yetenekleri sağlam. Ancak, bu yetenekler, ayrıntılı raporlama gibi özel ölçümlere ihtiyaç duyan daha büyük işletmeler için yeterli olmayabilir. Ayrıca, kullanıcı erişim seviyelerinin tanımlanmasında da kısıtlamalar olduğunu da belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap