2022 yılında yaklaşık 100 milyon dolar yatırım ile Tuzla'da lojistik merkezini açan Amazon, Türkiye'deki KOBİ'lere dair verilerini paylaştı.
Türkiye’deki KOBİ sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10’dan fazla artışla 50 binin üzerine çıktı
Buna göre 2023 yılında Amazon’da satış yapan Türkiye’deki KOBİ sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10’dan fazla artışla 50 binin üzerine çıkarken, sattıkları ürün sayısı yüzde 35’ten fazla artarak 30 milyonu aştı. Bu da Türkiye’deki KOBİ’lerin Amazon üzerinden dakikada 60 ürün sattığı anlamına geliyor.
2023 yılında Amazon üzerinden ihracat yapan KOBİ’lerin sayısı da 2022 yılına kıyasla yüzde 65’ten fazla artışla 35 binin üzerine çıktı. Amazon üzerinden yapılan ihracat miktarı ise 2023 yılında 21 milyar TL’yi aştı.
Amazon aracılığıyla en çok ihracat yapılan ülke ABD
KOBİ’lerin Amazon aracılığıyla en çok ihracat yaptıkları ilk beş ülke ise sırasıyla ABD, Kanada, Meksika, Birleşik Krallık ve Almanya oldu. Amazon aracılığıyla yurt dışına ihraç edilen ürünlerde oldukça geniş çeşitlilik olmasına rağmen en fazla ev, güzellik, spor ve mutfak kategorisindeki ürünler ön plana çıkıyor.
Amazon’da satış yapan Türkiye’deki KOBİ’ler, yeni istihdam olanakları da yaratıyor. 2023 yılında Amazon’da yer alan Türkiye’deki KOBİ’ler, işlerini desteklemek için 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağladı.
Amazon Lojistik hizmetini kullanan Türkiye’deki KOBİ sayısı 15 binden fazla
2023 yılında Amazon Lojistik hizmetini kullanan Türkiye’deki KOBİ sayısı 15 binin üzerine çıktı. Amazon Lojistik hizmetiyle KOBİ’ler, ürünlerini Amazon’un anlaşmalı lojistik merkezlerinde depolarken ürünleri hazırlama ve gönderme süreçlerini Amazon yönetiyor ve bu siparişler için faaliyet gösterdikleri pazarların yerel dillerinde müşteri hizmeti sağlıyor.
Amazon, KOBİ'lere işlerini büyütmeleri için Amazon Lojistik, Prime etiketi, Amazon Marka Kaydı ve Fikri Mülkiyet Hızlandırıcı (IP Accelerator) gibi hizmetler sunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap