Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Enpara Bank'a faaliyet izni verdi.
Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete'de şu ifadeler yer aldı:
Kurulun 15.08.2024 tarihli toplantısında, 26,07.2024 tarih ve E-32521522- 101.01.01-125733 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10 uncu maddesi ile Bankaların izne Tabi işlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine ilişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, Kurulun 03.08.2023 tarih ve 10640 sayılı Kararı ile kuruluş izni verilen Enpara Bank A.Ş.'ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir.
Bankacılık Kanununun 10. maddesine göre Türkiye'de bir banka kurmak veya şube açmak isteyen şirketlerin belirli şartları yerine getirmesi ve gerekli izinleri alması gerekiyor.
Bankalar için öngörülen temel faaliyet koşulları ve izin süreçleri ise şu şekilde:
Kuruluş veya Şube Açma İzni: Banka veya şube kurma izni alan bir kuruluşun, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (Kurul) faaliyet izni alması şart.
Faaliyet İzni Kapsamı: Kurul tarafından aksi belirtilmedikçe, verilen faaliyet izni, bankaların 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilen tüm faaliyetleri kapsıyor. Ancak, bu faaliyetler 4. maddenin son fıkrasındaki sınırlamalara tabi.
Faaliyet İzni Süreci: Kurul, faaliyet izni başvurusunu en geç üç ay içinde karara bağlamak zorunda. Ayrıca, Kurul, bankalar için 4. maddede belirtilen faaliyet konularına ilişkin sınırlama veya kısıtlamalar getirme yetkisine sahip.
Gerekli Düzeltmeler ve Eksiklikler: Kurul, gerekli şartları taşımayan kuruluşlara eksikliklerini gidermeleri için altı aya kadar süre verebiliyor. Bu süre içinde gerekli düzenlemeler yapılmazsa, verilen kuruluş izni geçersiz oluyor.
Faaliyete geçmek için ise sermayenin nakit olarak ödenmiş olması ve planlanan faaliyetleri gerçekleştirebilecek düzeyde olması; kurucuların, 7. maddede belirtilen asgari sermayenin yüzde 10'u kadar olan sisteme giriş payının en az dörtte birini fon hesabına yatırması gerekiyor. Ayrıca bankanın kurumsal yönetim hükümlerine uygun olması, yeterli personel ve teknik donanıma sahip olması, yöneticilerin, kurumsal yönetim hükümlerinde belirtilen niteliklere sahip olması, kurulun, bankanın faaliyet konularını yürütebilecek yeterliliğe sahip olduğunu onaylaması da şart.
Sisteme giriş payının kalan kısmının ise faaliyete geçiş tarihinden itibaren kurulca belirlenecek ödeme planı çerçevesinde fon hesabına yatırılması gerekli. Bu şartları yerine getiren ve gerekli izinleri alan bir banka, Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayabiliyor.
Bankaların izne Tabi işlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine ilişkin Yönetmeliğin 7. maddesi ise Türkiye'de bir banka kurmak veya şube açmak isteyen kuruluşların faaliyet izni alması sürecini ve bu sürece ilişkin gereklilikleri detaylandırıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap