Yazarlar, Anthropic'e yapay zeka eğitimi nedeniyle telif hakkı ihlali davası açtı

Anthropic, yapay zeka destekli sohbet robotu Claude'u eğitmek için kendi kitaplarını ve yüz binlerce başka kitabı kötüye kullandığı gerekçesiyle üç yazar tarafından dava edildi. 
Yazarlar, Anthropic'e yapay zeka eğitimi nedeniyle telif hakkı ihlali davası açtı

Yapay zeka şirketi Anthropic, kullanıcıların komutlarına yanıt olarak metinler üreten yapay zeka destekli sohbet robotu Claude'u eğitmek için kendi kitaplarını ve yüz binlerce başka kitabı kötüye kullandığını söyleyen üç yazar tarafından dava edildi. 

Yazarlar ve gazeteciler Andrea Bartz, Charles Graeber ve Kirk Wallace Johnson tarafından yapılan şikayette, Anthropic'in Claude'a insan komutlarına yanıt vermeyi öğretmek için kendi eserlerinin ve diğerlerinin korsan versiyonlarını kullandığı belirtildi.

Söz konusu şikayette, “Anthropic kendisini insanlığı geliştirmek için tasarlanmış bir kamu yararı şirketi olarak tanımlıyor. Ancak telifli eser sahipleri için Anthropic çoktan kitlesel bir yıkıma yol açmıştır. Anthropic'in modelinin, bu eserlerin her birinin arkasındaki insan ifadesini ve yaratıcılığını soyarak kar elde etmeyi amaçladığını söylemek abartı olmaz.” ifadesi kullanıldı.

Aslında bu dava yapay zeka şirketlerine ve teknoloji devlerine açılan ilk dava değil. Daha önce başka yazar grupları da OpenAI ve Meta'ya şirketlerin sohbet robotlarının altında yatan büyük dil modellerini eğitmek için çalışmalarını kötüye kullandıkları iddiasıyla dava açmıştı. Şimdiki dava ise geçen yıl müzik yayıncıları tarafından Claude'u eğitmek için telif hakkıyla korunan şarkı sözlerini kötüye kullandığı iddiasıyla açılan davanın ardından Anthropic aleyhine açılan ikinci dava oldu. 

Anthropic'ten konuyla ilgili herhangi bir açıklama ise gelmedi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.