Financial Times'ın haberine göre SoftBank ve Intel geçtiğimiz aylarda bir yapay zeka çipi geliştirmek üzere görüşmelerde bulundu. O zamandan bu yana sonuçsuz kalan görüşmelerin, SoftBank'in yapay zeka hızlandırıcı pazarında Nvidia'ya meydan okumak için yaptığı milyarlarca dolarlık hamlenin bir parçası olduğuna inanılıyor.
SoftBank'in, yalnızca yapay zeka çipleri üretmeyi değil, aynı zamanda bunlara güç verecek yazılımları da geliştirmeyi umduğu bildiriliyor. Ayrıca, müşterilerin veri merkezlerine elektrik tedarikinde de rol oynamayı planlıyor. Bu noktada SoftBank'in merkezi işlem birimi tasarımları sağlayıcısı Arm'ın da çoğunluk hissedarı olduğunu hatırlatmak gerek.
Arm'ın en son CPU planı, yapay zeka modellerini önceki silikondan önemli ölçüde daha hızlı çalıştırmasına olanak tanıyan optimizasyonlar içeriyor. Ancak şirket, henüz Nvidia'nın grafik işlem birimleriyle uyumlu yeteneklere sahip özel bir yapay zeka işlemcisi üretmiş değil.
SoftBank, geçtiğimiz ay girişim destekli yarı iletken girişimi Graphcore'u satın alarak çip pazarındaki varlığını genişletti. Bu şirket, Nvidia GPU'larına doğrudan bir alternatif olarak konumlandırdığı IPU Bow adlı bir yapay zeka çipi geliştirdi. Financial Times'a göre, SoftBank'ın yapay zeka hızlandırıcı pazarına girme planı, Arm işlemci tasarımlarını Graphcore'un bir çipi üretime sokma konusundaki uzmanlığıyla birleştirmeyi içeriyor.
SoftBank'in yapay zeka çiplerini üretmek için Intel ile ortaklık yapmayı düşündüğü bildirilmişti. Görüşmelerin, çip üreticisinin projenin hacim ve hız gereksinimlerini karşılayamaması nedeniyle başarısız olduğuna inanılıyor. SoftBank ayrıca Taiwan Semiconductor Manufacturing ile çiplerini üretme konusunda görüşmelerde bulundu. Ancak, TMSC'nin fabrikalarındaki sınırlı kapasiteyle bağlantılı olabilecek bir gecikme nedeniyle şirketlerin henüz bir tedarik anlaşması imzalamadığı bildirildi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap