Günümüz sağlık sektöründe devrim niteliğinde bir değişim yaşanıyor. Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi ve bu alandaki yeniliklerin artması, teşhis ve tedavi süreçlerinden hasta takibine kadar pek çok alanda sağlık hizmetlerini dönüştürüyor. Yapay zeka, hastalıkların erken teşhis edilmesinden kişiselleştirilmiş tedavi planlarının oluşturulmasına, hatta sağlık sistemlerindeki verimliliğin artırılmasına kadar geniş bir yelpazede uygulama alanı buluyor. Söz konusu teknolojik ilerlemeler, sağlık profesyonellerine destek sağlarken hastalara daha etkili ve hızlı hizmet sunmayı amaçlıyor.
Bu kapsamda hayata geçirilen girişimler de fazlasıyla dikkat çekiyor. SmartAlpha da o girişimlerden biri.
SmartAlpha, ultrason özelinde yapay zeka yazılımları üretiyor
Oracle'ın iki eski çalışanı olan Ozan Biler ve Utku Kaya tarafından, 2019'da hayata geçirilen SmartAlpha, tüm odağıyla sağlık alanında, ultrason özelinde yapay zeka yazılımları üretiyor. SmartAlpha'yı healthtech veya medtech girişimi olarak tanımlamak mümkün. SmartAlpha, bugüne kadar başarılı bir şekilde 2,5 milyon dolardan fazla yatırım aldı ve 20 kişilik bir ekibe ulaştı.
Girişim, 3 SaMD (software as a medical device) ürünü geliştirdi ve dünyanın en büyük tıbbı görüntüleme üreticileri (GE, Siemens, Fuji, Canon, Philips gibi) ile iş birliklerini gerçekleştirmeye odaklandı. SmartAlpha, geldiği bu noktada büyük global üreticilerin 3'ü ile anlaşmalarını tamamlama aşamasında.
Medikal görüntüleme pazarındaki, özellikle de ultrason alanında yer alan diğer medtech yapay zeka üreticileri girişimin rakiplerini oluşturuyor. SmartAlpha ekibi, Türkiye'de rakiplerinin olmadığını, rakiplerin büyük bir çoğunluğunun Amerikan girişimi olduğunu, kalanların ise Avrupa ve İsrail'de kurulduğunu belirtiyor.
SmartAlpha'nın gelir modeli
Bugüne kadar iki tur yatırım alan SmartAlpha'nın yatırımcıları arasında DCP, Koç.GSYF.VC ve ODTÜ GrowtCircuit gibi isimler bulunuyor. Girişimin gelir modelini ise yapay zeka yazılımlarından elde ettiği lisanslar oluştuyor. SmartAlpha, B2B olarak, büyük ultrason üreticilerine lisanslama yapıyor.
SmartAlpha'nın gelecek hedefleri
SmartAlpha kurucu ortağı Ozan Biler, girişimin hedeflerini şöyle açıkladı: "Ultrason dünyada yer alan en ucuz, en güvenli ve en hızlı yayılma potansiyeline sahip olan görüntüleme modalitesi. Büyük girişimler yüz milyonlarca dolar yatırımlarla şimdiden hepimizin bildiği, gördüğü büyük ultrason cihazlarını cep telefonu boyutuna indirmiş durumda. Bu sebepten Amerika’da bugün ultrason pazarında yavaş yavaş başlamakta olan yepyeni bir pazarın oluşmasını gözlemlemekteyiz. Bu gelişmeye “Ultrasound at Home” diyebiliriz.
Bizler şimdiden o güne hazırlık içerisinde kendimizi ve ürünlerimizi geliştirmekteyiz. Ultrasonun hastane dışına çıkabilmesi ve herkes tarafından kullanılabilir olması için gereken şey ise, kullanıcı ekspertizinin herhangi bir kullanıcıya aktarılabilmesi. Bu bir tek bir yapay zeka yardımı ile gerçek olabilecektir. Biz şirket olarak bu boşluğu, bu ihtiyacı doldurmaktayız ve gelecekteki ürünlerimiz ile bu yeni dev pazarı hedeflemekteyiz."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap