Suno, modelleri eğitmek için internetten şarkı kopyalamanın adil kullanım olduğunu savundu

Aslında telif hakkıyla korunan şarkıları kullanarak yapay zeka modelini eğittiğini kabul eden Suno, bunu yapmanın adil kullanım doktrini kapsamında yasal olduğunu iddia etti.
Suno, modelleri eğitmek için internetten şarkı kopyalamanın adil kullanım olduğunu savundu

Plak şirketlerinin, yapay zeka ile müzik üreten Suno ve Udio'ya telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtığını sizlere aktarmıştık. Record Industry Association of America (RIAA) ile koordineli olarak New York ve Boston'da açılan davalarda, her iki şirketin de şarkıları ve kayıtları genellikle plak şirketlerinden izin almadan kopyaladıkları ve sonuçta benzer versiyonları dağıttıkları iddia edildi.Perşembe günü yaptığı bir mahkeme başvurusunda, aslında telif hakkıyla korunan şarkıları kullanarak yapay zeka modelini eğittiğini kabul eden Suno, bunu yapmanın adil kullanım doktrini kapsamında yasal olduğunu iddia etti.

Başvuruda yer alan ifadelere göre; Suno'nun modelinin üzerinde eğitildiği on milyonlarca kayıt, muhtemelen söz konusu davada hakları Davacılara ait olan kayıtları içeriyor. Yasal başvurunun yapıldığı gün aynı zamanda Suno CEO'su ve kurucu ortağı Mikey Shulman, Müziğin Geleceği başlıklı bir blog yazısı yayınlayarak durumu açıklamaya çalıştı. 

Modellerini açık internette bulabilecekleri orta ve yüksek kaliteli müzik üzerinde eğittiklerini belirten Shulman, açık internetin çoğunun gerçekten de telif hakkıyla korunan materyalleri içerdiğini dile getirdi. Shulman, bunların bir kısmının büyük plak şirketlerine ait olduğunu ifade etti. 

Shulman'a göre; yapay zeka modelini açık internet üzerindeki verilerden eğitmek, bir çocuğun bu türü dinledikten sonra kendi rock şarkılarını yazmasından farklı değil. Shulman bu konuda şu ifadeleri kullanıyor: 

"Öğrenmek hak ihlali değildir. Hiçbir zaman olmadı ve şimdi de değil."

Açıklamada, telif hakkı yasası uyarınca, korunan bir eserin bir kopyasını, nihai olarak ihlal edici olmayan yeni bir ürün yaratma hizmetinde, kamuya görünmeyen bir arka uç teknolojik sürecin bir parçası yapmanın adil kullanım olduğu belirtiliyor. 

RIAA ise Suno'nun açıklamasını, şirketin aylarca saklamaya çalıştığı, ancak bir dava tarafından zorlandıklarında kabul ettiği gerçeklerin büyük bir tavizi olarak yorumladı. Şirketin, endüstriyel ölçekteki ihlallerinin 'adil kullanım' olarak nitelendirilemeyeceğini belirten kurum açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Bir sanatçının hayatının eserini çalmanın, temel değerini çıkarmanın ve doğrudan orijinalleriyle rekabet edecek şekilde yeniden paketlemenin adil bir yanı yoktur.

RIAA, müziğin geleceği vizyonlarının sanatçıların artık hayatlarını kazanamadığı bir geleceği işaret ettiğini dile getirdi. Kurumun sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre; davalıların ürünlerini ve araçlarını pazara sunmak için hazır bir yasal yolu vardı. Bu da; birçok rakibinin zaten yaptığı gibi çalışmalarını kullanmadan önce izin almaktı. Ancak girişim bunu tercih etmedi. 

Şu an için ilk aşamalarında olan bu dava, aslında yapay zeka girişimlerini yakından ilgilendiriyor. Öyle ki; davanın sonucu, yapay zeka girişimlerinin geleceğini etkileyecek nitelikte. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.