No Code & Low Code Platform geliştiricisi Xpoda, gerçekleştirdiği stratejik yatırımlar ile hizmetini Türkiye sınırlarının ötesine taşımaya devam ediyor. Amsterdam ofisleri ile hizmetlerini ABD’den sonra Avrupa’ya da taşıyan Xpoda, son olarak İngiltere ofisi ile hizmet vermeye hazırlanıyor.
Günümüzde dijitalleşme süreçlerinin her sektörde en büyük ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Xpoda CEO’su Şenol Balo, “Bilişim sektöründe teknoloji ihracatına yönelik en büyük fırsat yazılım tarafında. Günümüzde firmaların yazılım ihtiyaçları kod yazmaktan ziyade kodsuz yazılım alanındaki geliştirmeler ile gerçekleşmekte. Çünkü hızlı, verimli ve insan kaynağı çok hızlı oyuna dahil olabiliyor. Bu nedenle ülke olarak hem kendi yazılımını üretebilen hem de dünyaya yazılım satabilen bir yapıya ulaşmak için hız ve sonuç odaklı olmak, kod yazmanın sorunlarını ortadan kaldıran no code & low code platformlara yüzümüzü dönmemiz gerekiyor. Türkiye’nin kodsuz yazılım geliştirme platformu olarak iş ortaklarımız ile yıllar içinde tamamlanacak, nitelikli insan kaynağı ile pahalı ve uzun sürelerde yapılacak kurumsal iş uygulamalarını, kod yazmadan aylar içerisinde tamamlayabiliyoruz.
Bütünsel olarak baktığımızda Gartner’in verisine göre dünyadaki mevcut yazılımcı kadroları firmaların ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 25’ini karşılıyor. Yazılımcı açığını en aza indirmek için Xpoda Akademi’de aralıksız eğitimler gerçekleştiriyoruz” dedi.
“2025 yılına kadar geliştirilen uygulamaların yüzde 70’inde No Code ve Low Code teknolojiler kullanılacak”
Yazılım alanındaki gelişmelerin sektörlerin büyüme hızlarına kıyasla oldukça yavaş kaldığını belirten Balo, “Yine Gartner tarafından yapılan araştırmada 2025 yılına kadar geliştirilen uygulamaların yüzde 70’inde No Code ve Low Code teknolojiler kullanılacak. Bu oran 2020 yılında yalnızda yüzde 25’ti. Sektördeki gelişim oranına bakarsak bu alandaki yazılım ihtiyaçlarının her geçen gün giderek arttığını söylemek mümkün. Bu gelişmelere ayak uydurmanın ve yıllara yayılacak süreçleri aylar içerisinde tamamlanmasını sağlayan kodsuz yazılım gelişmeleri önümüzdeki yıllarda her bir sektörün vazgeçilmezleri arasında yer alacak. Biz de bu alandaki ihtiyaçların tamamına ulaşmak adına her geçen gün iş ortaklarımızın sayısını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
“Xpoda iş ortakları ile birçok farklı sektöre çok daha hızlı hizmet veriyor”
Her geçen gün Xpoda ekosistemine dahil ettikleri iş ortakları ile firmaların yazılım ihtiyaçlarını yönelik çalışmalar sürdürdüklerini belirten Balo, “Firmaların ihtiyaçlarını çoğunlukla bir Xpoda iş ortağı aracılığı ile karşılıyoruz. Firmaların ihtiyaçlarıyla yüzde 100 örtüşen özel yazılımlar, hızlı ve maliyet etkin bir şekilde Xpoda iş ortakları tarafından geliştiriliyor. Büyük ölçekli kurumlar ise kodlama yapmak yerine IT ekiplerine veya yeni çalışanlarına yönelik Xpoda eğitimleri talep ediyor, yıllar sürecek dönüşüm projelerini aylar içerisinde tamamlayarak kullanıma alıyor. Bu süreçte zamana zaman iş ortakları ile ortak proje geliştirmeleri de mümkün oluyor. Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da Xpoda’nın hızlı geliştirme platformu sayesinde fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor, aynı zamanda Xpoda iş ortağı olarak firmaların özel yazılım ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor. İşinin içerisinde teknoloji olan her firma, sunduğumuzun eğitimleri tamamladıktan sonra Xpoda iş ortağı olup, müşterilerine Xpoda ile no code teknoloji sunarak, hızlı, verimli projeler gerçekleştirebilir” ifadelerinde bulundu.
“Sektörün ihtiyaçlarına göre No Code Developer kadroları oluşturuyoruz”
Gerçekleştirdikleri çalışmalar ile her sektörün ihtiyaçlarına göre şekillenen No Code Developer kadroları inşa ettiklerini belirten Balo, “Biz yazılım geliştirme dünyasına yeni bir bakış açısı yeni bir soluk getirdik. Dolayısıyla bu kavramı da insanlara öğretme misyonunu edindik. Kodlama ile deneyimli yazılımcı olmak günümüz standartlarında birkaç seneye yayılan bir disiplin konumunda olduğu için günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri olan yazılımcı açığı mevcut düzen ile kapatılamaz durumda. Xpoda Akademi’de sunduğumuz eğitimler ile akademi mezunu kişilerin sektörde çok hızlı bir şekilde yer alıp, yazılım geliştirmesine olanak sağlıyoruz. Xpoda Akademi ile yetiştirdiğimiz No Code Developer’lar aracılığı ile firmalara özel hizmetler sunuyoruz. Xpoda Akademi altyapısından geçen No Code Developer’lar ihtiyaçlara göre şekillendirilerek hizmet sunduğumuz birçok farklı firmada özel kadrolarda yer bulabiliyor. No Code – Low Code ile ne kadar kısa sürede ne kadar çok yazılımcı eğitir ve onların yazılım üretme süreçlerini ne kadar kısaltabilirsek hem tüm sektörlerimizin bu konudaki ihtiyacını karşılayabilir hem de teknoloji ihracatımızı artırabiliriz” dedi.
Yazılım bilgisi olmaksızın herkesin Xpoda Akademi’de sunulan eğitimler ile No Code Developer olabileceğini vurgulayan Balo, “Sunduğumuz kariyer fırsatları ile kodsuz yazılım alanında hizmet verdiğimiz şirketlerin ekosistemini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2012 yılından bu yana No Code Low Code alanında sunduğumuz eğitimleri tamamlayan yazılımcı adaylarımız ile birçok firmanın yazılım taleplerine hızlı çözümler sunuyoruz” dedi.
“Türkiye bir yazılım fabrikasına dönüşebilir”
Türkiye’nin dünya ekonomisinin merkezi konumunda olduğunu belirten Balo, “Jeopolitik konumumuz itibari ile Avrupa, Orta Doğu ve Rusya ile doğrudan bağlantı halindeyiz. Bu durum da yazılım hizmeti sunma açısından uzaktan çalışma ve yerinde hizmetler konusunda ulaşımı son derece mümkün kılıyor. Bunlara ek olarak ciddi bir genç nüfusa sahibiz. Son dönemlerde üniversite mezunu sayımız arttı ve işsizlik oranımız da yüksek. Bu sorunu en kolay çözebileceğimiz yollardan biri de gençlerimizi yazılım sektörüne yönlendirmek olacaktır. Bu yönlendirme sayesinde yükte hafif, pahada oldukça kıymetli bir olguyu elde edebiliriz. Bu anlamda Türkiye hem Avrupa hem de Amerika için bir yazılım üssüne dönüşebilir. Ülkemiz özellikle son dönemlerde teknoloji yatırımlarını ve teşviklerini dünyaya kıyasla son derece arttırmış durumda. Bu noktada gerektiği takdirde bu teşviklerin arttırılması ve yurt dışına satışı konusunda destekler sunulması gerekir. Genele bakacak olursak özellikle yazılım alanında fark yaratan işlere imza atsak da bu işlerin pazarlanması konusunda henüz istenilen seviyelere ulaşmadığımızı söyleyebilirim. Eğer gençleri yazılıma yönlendirirsek, no code gibi dünyanın bugünün ve geleceğinde olan teknolojileri bugün öğretirsek, Türkiye bir yazılım fabrikası olabilir” dedi.