Yasalaşan vergi paketinin teknoloji sektörünü ilgilendiren konuları

Yasalaşan vergi paketi ile teknogirişim şirketleri, çalışanlarına bedelsiz veya indirimli olarak pay senetleri verebilecek.
Yasalaşan vergi paketinin teknoloji sektörünü ilgilendiren konuları

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre teknoloji sektörünü ilgilendiren bazı maddelerin de gündemde olduğunu görüyoruz. 

Teknogirişim şirketleri, çalışanlarına bedelsiz veya indirimli olarak pay senetleri verebilecek

Buna göre Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak.

Yani Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre teknogirişim (teknoloji girişimi) şirketi olarak nitelendirilen işverenler, çalışanlarına bedelsiz veya indirimli olarak pay senetleri verebilecekler. Bu pay senetleri, çalışanın ücretinin bir parçası olarak kabul edilecek. Ancak, bu pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değeri, çalışanın bir yıllık brüt ücretini aşmadığı sürece gelir vergisinden muaf tutulacak. 

E-ticaret pazar yerlerindeki hizmet sağlayıcıları, ürün veya hizmet sunan firmalara yaptıkları ödemelerde vergi kesintisi uygulamak zorunda

Elektronik ticaret pazar yerlerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına veya sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, ilgili hükümlere göre faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınıyor.

Yani elektronik ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteren aracı hizmet sağlayıcıları, ürün veya hizmet sunan firmalara yaptıkları ödemelerde vergi kesintisi uygulamak zorunda. 

Platformların kullanıcılarının gerçekleştirdiği ticari işlemleri ve bu işlemlerle ilgili verileri raporlamalarını gerek

Hazine ve Maliye Bakanlığının elektronik ticaretin yanı sıra internet dahil olmak üzere her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama gibi iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı hallerde vergi güvenliğini sağlaması amaçlanıyor. Buna göre, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar, başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcılar ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların yanı sıra erişim, içerik, yer ve sosyal ağ sağlayıcılara, iktisadi ve ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim verme yükümlülüğü getiriliyor. Düzenlemeyle başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına ilişkin bildirime konu bilgilerle içerik sağlayıcılar tarafından üretilen veya sağlanan bilgilerin, aracı hizmet, elektronik ticaret aracı hizmet, erişim, yer veya sosyal ağ sağlayıcılar tarafından alınması zorunluluğu getiriliyor.

Düzenlemeye göre, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları (e-ticaret siteleri gibi) ve başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlere olanak tanıyan gerçek veya tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları (online pazar yerleri gibi) ile erişim, içerik, yer ve sosyal ağ sağlayıcıları gibi dijital platformların, bu faaliyetlere ilişkin bilgileri bildirme yükümlülüğü bulunuyor. Bu da platformların kullanıcılarının gerçekleştirdiği ticari işlemleri ve bu işlemlerle ilgili verileri raporlamalarını gerektirir.

Ayrıca, bu düzenleme, platformların başkalarına ait ekonomik ve ticari faaliyetlerle ilgili bildirimlerde bulunmasını ve içerik sağlayıcılar tarafından üretilen veya sağlanan bilgileri aracı hizmet, elektronik ticaret aracı hizmet, erişim, yer veya sosyal ağ sağlayıcılar tarafından toplamasını zorunlu hale getiriyor. Dijital ortamda gerçekleştirilen tüm ticari faaliyetlerin daha şeffaf ve izlenebilir olmasını sağlamak amaçlanıyor. 

Devredilen KDV ve iade hakkı, 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına bakılmaksızın, vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete aktarılabilecek

Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin verilecek. Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanacak.

Özetle, devredilen KDV ve iade hakkı, 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına bakılmaksızın, vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete aktarılabilecek. Bu, yeni şirketin eski şirketin KDV alacaklarını ve iade haklarını devralabileceği anlamına gelir. Ayrıca, mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan ve indirilecek KDV olarak beyan edilen tutarlar, 5 takvim yılı içinde indirim yoluyla kullanılamazsa, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılacak. 

Uluslararası şirketlerden, Türkiye'den elde ettiği kardan yüzde 15 vergi tahsil edilecek

Bundan böyle Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin burada elde ettikleri kar üzerinden yüzde 15 oranında vergi ödemek zorunda. Bu durum, teknoloji sektöründeki şirketleri de kapsıyor. Özellikle teknoloji firmaları, genellikle geniş bir küresel müşteri tabanına sahip oldukları için bu vergi politikası, Türkiye'deki kârlarının bir kısmını vergi olarak ödemelerini gerektirecek. Bu da şirketlerin maliyet yapılarını ve Türkiye'deki iş yapma stratejilerini gözden geçirmelerine neden olabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.