CrowdStrike probleminin detayları: Nasıl çözülür?

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu bilişim teknolojileri krizini girişim ekosistemimizin önemli isimlerinden Mars Datacenter Kurucusu ve CEO'su Selçuk Saraç'a sorduk.
CrowdStrike probleminin detayları: Nasıl çözülür?

CrowdStrike isimli antivirüs yazılımı nedeniyle Windows yüklü bilgisayarların kapandığını ve bu nedenle dünya genelinde internet erişimi problemlerinin yaşandığını gün içinde sizlere aktarmıştık. Windows bilgisayarların kapanması hem ülkemizden hem de tün dünyadan şirketlerin sorunlar yaşamasına neden oldu.

Windows ve CrowdStrike krizinden etkilenenler arasında bankacılık uygulamaları, havayolu şirketleri, borsalar, e-ticaret siteleri, medya kuruluşları, web siteleri ve bilişim şirketleri yer alıyor. Ülkemizden etkilenenler arasında ise Türk Hava Yolları, DenizBank ve Trendyol gibi şirketler bulunuyor. Microsoft veya CrowdStrike tarafından henüz konu ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu bilişim teknolojileri krizini girişim ekosistemimizin önemli isimlerinden Mars Datacenter Kurucusu ve CEO'su Selçuk Saraç'a sorduk. Selçuk Saraç'ın konu ile ilgili görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Otomatik güncelleme alan sistemler doğrudan etkilendi

Popüler bir güvenlik - yönetim uygulaması olan CrowdStrike'ı kullanan Windows işletim sistemlerinde son güncelleme sonrasında mavi ekran hatası olarak bilinen sorun yaşandığını ve işletim sistemlerinin açılmadığını dile getiren Saraç, otomatik güncelleme alan sistemlerin doğrudan etkilendiği görüldüğünü aktardı.

CrowdStrike sorunu nasıl çözülür?

Sorundan etkilenen sistemler üzerinde el ile müdahale edilerek sistem normale döndürülebildiğini paylaşan Saraç, alternatif olarak güncel bir yedeğe dönüşmesi ile problemin ortadan kalkabileceğini de dile getirdi. Saraç tarafından paylaşılan bilgilere göre ortada büyük ve kalıcı bir veri kaybı içeren sorun yok.

Önlem olarak güncelleme ayarlarını otomatik yapmamanın öneminin bir defa daha ortaya çıktığını belirten Saraç, otomatik işletim sistemi veya yazılım güncellemelerinin genelde denetimsiz ve tüm sorunlar test edilemeden çalışmasından kaynaklandığını da paylaştı.

Alınabilecek önlemler

Saraç'a göre uygulama yerine kurumların güncellemeleri daha sıkı test etmeleri, genel olarak bu ve benzeri sorunların önüne geçilmesi konusunda yeterli bir önem. Saraç, bilişim teknolojileri süreçlerinde yedekleme, güncelleme, değişiklik yönetimi konularının öneminin bu sorunlarda daha ciddi olarak ortaya çıktığını da belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.