Apple, AB ile vardığı anlaşma kapsamında iPhone ödeme sistemini rakiplere açacak

Apple, ödeme sistemini on yıl boyunca ücretsiz olarak diğer sağlayıcıların kullanımına açacak.
Apple, AB ile vardığı anlaşma kapsamında iPhone ödeme sistemini rakiplere açacak

Apple'ın, Apple Pay lehine olmak üzere rakiplerinin NFC teknolojisine erişimini engellediğini iddia eden Avrupa Komisyonu, 2022 yılında Apple'ı rekabet yasasını ihlal etmekle suçlamıştı. Bu suçlamalara karşılık olarak Apple, Ocak ayında Avrupa Komisyonu'na iPhone'un NFC'sine erişimi açma taahhüdünde bulundu. Böylece şirket, rakiplerin Apple Pay ve Apple Wallet dışında kendi temassız ödeme çözümlerini oluşturmalarını destekleyeceğini açıkladı. 

Avrupa Birliği, dün yaptığı bir açıklama ile Apple'ın mobil ödeme sistemini açma ve rakiplerin iPhone'un NFC teknolojisine erişimine izin verme taahhütlerini kabul ettiğini duyurdu. Böylece uzun süredir devam eden soruşturma, bir anlaşmayla son bulmuş oldu. 

Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan duyuruya göre Apple, ödeme sistemini on yıl boyunca ücretsiz olarak diğer sağlayıcıların kullanımına açacak. Bu anlamda Apple'ın kullanıcıların kendi Apple Wallet'ı yerine üçüncü taraf bir cüzdan uygulamasını varsayılan olarak ayarlamasına müsade edeceğini belirtelim. Bu karar ile birlikte rakipler, kimlik doğrulama için Face ID, Touch ID ve parolaların yanı sıra cüzdan uygulamalarını başlatmak için çift tıklama gibi temel iOS özelliklerine tam olarak erişebilecek. 

Apple bu değişiklikleri 25 Temmuz 2024 tarihine kadar uygulamaya koymak durumunda. Şirket, ödeme sistemini AB'nin 27 ülkesinin yanı sıra İzlanda Norveç ve Liechtenstein'a açacak.  Eğer Apple, 10 yıl boyunca geçerli olan bu anlaşmayı ihlal ederse, para cezasına çarptırılabilir. Bu noktada anlaşma sayesinde Apple'ın, şirketin küresel yıllık gelirinin yüzde 10'u kadar bir ceza ödemekten kurtulduğunu belirtmekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.