Figma, Apple'ın tasarımını kopyalayan yapay zeka tasarım özelliğini devre dışı bıraktı

Figma, kullanıcıların yapay zeka aracılığıyla prototipler oluşturmasını sağlayan Make Design özelliğini, Apple'ın Hava Durumu uygulamasını taklit etmesinin ardından devre dışı bıraktı.
Figma, Apple'ın tasarımını kopyalayan yapay zeka tasarım özelliğini devre dışı bıraktı

Figma'nın yeni yapay zeka özelliklerini tanıttığını sizlere aktarmıştık. Şirket, kullanıcıların yapay zeka aracılığıyla prototipler oluşturmasını sağlayan Make Design özelliğini, Apple'ın Hava Durumu uygulamasını taklit etmesinin ardından devre dışı bıraktı. Bu durum, ilk olarak uygulama geliştiren NotBoring Software'in kurucusu Andy Allen tarafından farkedildi.

Allen paylaştığı X gönderisinde, Figma'nın Make Design aracından bir Hava Durumu uygulaması yaratmasını istiyor, ortaya da Apple'ın Hava Durumu uygulaması çıkıyor. Allen, bunun üzerine Figma'nın yapay zekasını mevcut uygulamalar üzerinde eğittiğini öne sürdü. Ancak Allen'ın iddiaları henüz doğrulanmadı. Yine de Andy Allen aracı bu konuda 3 kez denediğini ve aynı sonucu elde ettiğini vurguluyor. 

Figma, Make Design özelliğini yayına alarak geliştiricilerin aklındaki arayüzleri istemler aracılığıyla daha hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi amaçlamıştı. Figma'nın kurucu ortağı Dylan Field, X'te Andy Allen'ın gönderisini alıntılayarak özelliğin Figma'nın Config konferansında tanıtıldığını hatırlattı. Field, bu etkinlikte şirketin Figma içeriği, topluluk dosyaları veya uygulama tasarımları üzerinde eğitilmediğini açıkladığını dile getirdi. Field, iddiaların yanlış olduğunu söylemeyi de ihmal etmedi. 

Dylan Field, her ne kadar iddiaları yalanlasa da; özelliğin devre dışı bırakılacağını açıkladı: 

Ekibimizden, çıktısının arkasında durabileceğimizden emin olana kadar Make Design özelliğini geçici olarak devre dışı bırakmalarını istedim. ABD merkezli ekibimiz birkaç saat içinde uyandığında özellik devre dışı bırakılacak ve tam bir kalite kontrol (QA) geçişini tamamladığımızda yeniden etkinleştireceğiz...

Filed ayrıca problemin temel tasarım sistemleriyle ilgili olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Açıklamasını sonlandırırken şu ifadeleri kullandı: 

"Nihayetinde, bu çalışma için daha iyi bir kalite kontrol (QA) sürecinde ısrar etmemek ve ekibimizi Config için bir son teslim tarihine ulaşması adına çok fazla zorlamak benim hatam."

Make Design özelliği dünden itibaren devre dışı bırakıldı. Figma, özelliğin altında yatan tasarım sisteminde tam bir kalite kontrol geçişini tamamlayana kadar Make Design yeniden etkinleştirilmeyecek. Diğer Figma yapay zeka özellikleri ise Beta sürümünde hizmet vermeyi sürdürecek. 

Figma CTO'su Kris Rasmussen'ın ifadesine göre şirket, üretken yapay zeka özelliklerinin bir parçası olarak hiçbir eğitim yapmadı. Söz konusu özellikler, kullanıma hazır modeller ve görevlendirdikleri özel bir tasarım sistemi tarafından destekleniyor. Altta yatan sorunun ise bu durum olduğu görülüyor. 

Rasmussen'ın belirttiğine göre; Make Designs'ı destekleyen temel yapay zeka modelleri OpenAI'ın GPT-4o ve Amazon'un Titan Image Generator G1 modelleri. Figma'nın yapay zeka araçlarını eğitmediği ama yine de Apple uygulamalarının benzerlerini ürettiği senaryoda, OpenAI veya Amazon'un modellerinin Apple'ın tasarımları üzerinde eğitildiği düşünülebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.