Meta, gelen tepkilerin ardından platformlarındaki "yapay zeka ile üretilmiştir" etiketini değiştirdi

Meta, uygulamalarındaki 'Yapay Zeka ile Üretilmiştir' etiketini, insanların daha fazla bilgi almak için tıklayabilecekleri 'Yapay Zeka bilgisi' olarak güncellediğini açıkladı. 
Meta, gelen tepkilerin ardından platformlarındaki

Meta'nın Facebook ve Instagram'da yapay zeka tarafından üretilen görselleri etiketleyeceğini sizlere aktarmıştık. Bir süredir kullanıcılar, fotoğraflarında bu etiketin yanlış uygulandığına dair şikayetlerde bulunmaktaydı. Bunun üzerine Meta, dün paylaştığı bir duyuru ile uygulamalarında 'Yapay Zeka ile Üretilmiştir' etiketini, insanların daha fazla bilgi almak için tıklayabilecekleri 'Yapay Zeka bilgisi' olarak güncellediğini açıkladı. 

Kullanıcılar yapay zeka etiketine neden tepki gösterdi? 

İnsanların tepki göstermesinin nedeni ise Adobe Photoshop gibi araçların görüntülere uyguladığı meta veriler ve platformların bunu yorumlama şekli. Meta'nın yapay zeka içeriğinin etiketlenmesine ilişkin politikalarını genişletmesiyle, Facebook, Instagram ve Threads gibi platformlarda yayınlanan gerçek hayattan resimler "yapay zeka ile yapılmıştır" şeklinde etiketlendi.

Yapay Zeka bilgisi etiketinin detayları

Bu yeni etiket, paylaşılan içeriğin tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş gibi görünmesinin önüne geçiyor. Böylece içeriğin yapay zeka araçlarıyla değiştirilmiş olabileceği daha doğru bir şekilde temsil ediliyor. Meta sözcüsü Kate McLaughlin'in aktardıklarına göre; yeni etiketlemeyi ilk olarak mobil uygulamalarda, ardından web'de görebilirsiniz.

Etikete tıkladığınızda, bu etiketin fotoğrafa neden uygulanmış olabileceğine dair daha ayrıntılı bir açıklama ile karşılaşıyorsunuz. Bu açıklama aslında eski etiketle aynı mesajı göstermeye devam edecek. Mesajın içeriği ise etiketin tamamen yapay zeka tarafından oluşturulan veya üretken doldurma (Generative Fill) gibi yapay zeka teknolojisi içeren araçlarla düzenlenen görüntüleri kapsayabileceğini belirtiyor. Etiketin ismi değişse de; Meta'nın yapay zeka içerikleri algılamak için kullandığı yöntem değişmedi. Şirket, yapay zeka araçlarının kullanımı hakkında bilgi almak için C2PA ve IPTC gibi teknik meta veri standartlarından yararlanıyor.

Meta, etiket ismini değiştirerek içerik üreticilerinin ve fotoğrafçıların derdine çare bulmuş olabilir, ancak kullanıcıların beklentisi, görüntülerin ne kadarının yapay zeka ile oluşturulduğunu bilmek. Şu an için şirket, bu yönde bir adım atmış görünmüyor. İlerleyen dönemde bu beklentileri karşılayan araçların da hayata geçeceğini söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.