Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Singapur'daki kritik toplantının ardından kendi X hesabı üzerinden "Başardık" mesajı yayınladı. Çünkü dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), 3 yıl sonra Türkiye'nin gri listeden çıktığını açıkladı.
Hatırlatmak gerekirse Türkiye, 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle gri listeye alınmıştı. Ancak Türkiye, bu süreçte FATF'in belirlediği 40 standardın 39'u ile uyum sağlayarak önemli ilerlemeler kaydetti.
Öte yandan gri listede yer almak, uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmının yasal düzenlemeler nedeniyle bu ülkelere yatırım yapmasını engelliyordu. Türkiye'nin gri listeden çıkmasıyla birlikte, bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmesi mümkün olacak. Ayrıca, gri listede bulunmak sınır ötesi işlemlerin kısıtlanmasına ve kredi almanın zorlaşmasına neden oluyordu. Gri listeden çıkış, Türkiye'nin uluslararası finansal işlemlerini kolaylaştıracak ve kredi alımlarını artıracak. Peki, bu durum girişim ekosistemine ne fayda sağlayacak sorusunu sektörün dikkat çeken isimleri cevapladı.
Türkiye'nin FATF'in gri listesinden çıkmasına dair teknoloji ve yatırım sektöründen yorumlar
Gri listeden çıkışın bir kartopu etkisi yaratabileceğini ve her sektörü etkileyeceğini ifade eden 500 Istanbul’un Kurucu Ortağı Enis Hulli, Türkiye’nin kredi notunun olumlu yönde etkilenmesinin ülke ekonomisine hem içeride hem dışarıda güven ve istikrar olarak geri döneceğini düşünüyor. Hulli, sözlerine şöyle devam ediyor: "Türkiye’nin finansal sisteminin uluslararası standartlara uyum sağladığını göstermesi, ülkenin risk primini düşürerek yatırımcıların güveninin artmasına sebep olacak ve bu da kesinlikle startup ekosistemine pozitif olarak yansıyacaktır. Teknoloji takımını Türkiye’de kurarak uluslararası teknoloji ihracatı yapan şirketlerin yanı sıra, Türkiye pazarına hitap eden teknoloji şirketlerine de yabancı yatırımcıların ilgisi çok hızlı bir şekilde artacak."
FATF'in gri listesinden çıkmanın orta ve uzun vadede teknoloji yatırımlarını olumlu etkileyeceğine inanan Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz, "Öncelikle fintech gibi mali suçlarla doğrudan ilgili alanlarda yatırımların hızlanabileceğini düşünüyorum. Diğer alanlarda ise, küresel yatırımcıların doğrudan dile getirmedikleri, ancak Türkiye’ye karşı çekingen davranmalarına neden olan bir faktör ortadan kalkmış oluyor. Bunun etkilerini aylar içinde göreceğiz. Yine de yabancı yatırımları artırmak için daha başka birçok alanda reform yapılması gerektiğini unutmamamız lazım" diye konuşarak durumun öneminin altını çizdi.
Hulli, ilerleyen dönemde de bu pozitif ivmenin devam edeceğini, teknoloji ihraç etme hedefi ile kurulmuş girişimlerin Türkiye’de yerleşik olmayı seçeceğini, fonların benzer şekilde Türkiye’de yerleşik yapılar kuracağını ve yabancı yatırımcıların da bu şirketlere ve fonlara güvenle yatırım yapacağını belirtiyor.
YASED Başkanı Engin Aksoy ise bu gelişmenin Türkiye açısından olumlu sonuçları olacağını belirtti. Aksoy, “Bu durum, Türkiye’nin finans sektörü ve reel sektörünün küresel ekonomi ile etkileşimini ve entegrasyonunu artıracaktır” diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bu listede yer alan ülkeler, dış yatırım çekme sürecinde uluslararası kurumlar, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde zorluklarla ve ek yükümlülüklerle karşılaşıyor. Ticaret yapan firmalar da bu zorluklar nedeniyle pazar paylarında kayıplar yaşıyorlar. Dolayısıyla gri listede yer alan ülkelere sermaye akışı olumsuz etkileniyor ve bu durum hem finans sektörü hem de reel sektör açısından zorluklar yaşanmasına neden oluyor.”
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap