SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun düşürülmesine yardımcı olacak

NASA, 843 milyon dolar değerindeki bir sözleşmeyle, uzay römorkörü inşa etmesi için SpaceX'i seçtiğini duyurdu. 
SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun düşürülmesine yardımcı olacak

Uluslararası Uzay İstasyonu (International Space Station), Dünya yörüngesinde geçirdiği yirmi yılı aşkın sürenin ardından ömrünün sonuna yaklaşıyor. Yaklaşık altı yıl sonra NASA ve uluslararası ortakları, ISS'i daha sonra hızla alçalacağı ve çoğunlukla Dünya atmosferinde yanacağı güvenli bir konuma yönlendirmek için bir "uzay römorkörü" kullanacak. 

Geçtiğimiz yıl uzay römorkörü için bir teklif çağrısı yapan NASA, yaptığı açıklamada 843 milyon dolar değerindeki bir sözleşmeyle bu aracı inşa etmesi için SpaceX'i seçtiğini duyurdu

SpaceX'in uzay römorkörünü geliştirmek ve teslim etmek üzere seçildiğini belirten NASA, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 2030'da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından kontrollü bir şekilde güvenli ve sorumlu bir şekilde yörüngeden çıkarılmasına hazırlanmak çok önemlidir" dedi.

SpaceX yörüngeden çıkarılacak uzay aracını geliştirdikten sonra NASA bu aracın mülkiyetini alacak ve kritik görevi boyunca onu işletecek. Uzay istasyonuyla birlikte uzay römorkörünün de Dünya atmosferine yeniden girişte yanması bekleniyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bazı parçalarının tekrar atmosfere girmesi olası, bu nedenle NASA bu parçaları Pasifik Okyanusu'ndaki Point Nemo'ya göndermeye çalışacak. Bu nokta karadan uzakta "uzay mezarlığı" olarak biliniyor, çünkü genellikle uzay çöplerinin kontrollü inişleri için hedef alınıyor. 

ABD, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı'na katkıda bulunan ülkeler 2030 yılına kadar istasyonu işletmeyi ve oraya astronot göndermeyi taahhüt ederken, Rusya en az 2028 yılına kadar operasyonları sürdürmeyi taahhüt etmişti.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu, mürettebat üyelerinin Dünya ve uzay bilimleri, biyoloji, insan fizyolojisi, fiziksel bilimler de dahil olmak üzere birçok araştırma disiplininde deneyler yaptığı bilimsel bir platform olarak tanımlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.